Lowell Observatory Near-Earth-Object Search

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lowell Observatory Near-Earth-Object Search (LONEOS) var ett projekt avsett för att upptäcka asteroider och kometer med omloppsbanor nära jordens. Projektet som finansierades av NASA, leddes av Edward L. G. Bowell vid Lowell Observatory i Flagstaff, Arizona. LONEOS-projektet påbörjades 1993 och avslutades i februari 2008. Vid en sammanställning i november 2021 hade projektets material, lett till att totalt 22 982 småplaneter upptäckts.[1]

Asteroiden 12574 LONEOS är uppkallade efter projektet.[2]

Tekniken[redigera | redigera wikitext]

Genom att kombinera ett teleskop med en CCD-kamera och ett antal datorer som styrde systemet kunde en del av natthimlen undersökas automatiskt varje natt. Genom att jämföra bilder tagna vid flera tillfällen kunde man hitta objekt som rörde sig på ett asteroidliknande sätt. En manuell undersökning av bilderna gjordes för att utesluta ljuseffekter. Utrustningen kunde köra automatiskt, men för att minska risken för felrapporteringar var utrustningen normalt bemannad.

De fynd som gjordes jämfördes med databaser över kända objekt och de nya upptäckterna skickades till Minor Planet Center för att sprida informationen till andra intressenter. Informationen om potentiella jordnära objekt fick särskild uppmärksamhet för att fler observationer skulle kunna göras redan samma natt från flera platser. Även amatörastronomer deltog i projektet genom att följa upp genomförda observationer.

Ett urval upptäckter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.