Near Earth Asteroid Tracking

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Near Earth Asteroid Tracking (NEAT) är ett projekt av Jet Propulsion Laboratory i samarbete med NASA och US Air Force. Målet var att upptäcka jordnära asteroider, som kan vara farliga för jorden. Projektet löpte från december 1995 till april 2007.[1]

Förutom tusentals asteroider har även flera kometer upptäckts.

NEAT har/hade[a] en överenskommelse med U.S. Air Force att använda ett GEODSS[b] teleskopHaleakala, Maui, Hawaii. Dessa teleskop, med relativt brett synfält, konstruerades för att optiskt observera jordnära satelliter. NEAT konstruerade en CCD-kamera och datorsystem för GEODSS-teleskopet. Kamerans upplösning är 4096 × 4096 pixel och synfältet 1.2° × 1.6°.

Från april 2001 togs också Samuel Oschin-teleskopet (1,2 meter Schmidt-teleskop) vid Palomarobservatoriet i bruk för att upptäcka och spåra jordnära objekt. Teleskopet har en kamera med 112 CCD om 2400 × 600 pixel vardera. Det var bilder från detta teleskop som ledde till upptäckten av småplaneterna Quaoar 2002 och Sedna 2003 (publicerad 2004) samt dvärgplaneten Eris 2005.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Den engelska ursprungsartikeln är otydlig avseende projektets status.
  2. ^ Ground-based Electro-Optical Deep Space Surveillance

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Photometry of Small Outer Solar System Bodies with the NEAT database
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Near Earth Asteroid Tracking, 23 oktober 2009.