Lucha libre

Från Wikipedia
Lucha libre
SmeknamnLucha
Först utövadMexiko Mexiko
KlubbarConsejo Mundial de Lucha Libre
Lucha Libre AAA Worldwide
med flera
Egenskaper
Könsmixadja, generellt.
KategoriseringUppvisningssport
SpelplatsFribrottningsring

Lucha libre (spanskt uttal: [ˈlutʃa ˈlibɾe], betyder "fribrottning") är en sportterm som används främst i Mexiko, men även i andra spansktalande länder, för den distinkta formen av professionell fribrottning. Termen användes från början till alla former av brottning utan de regler som följs i grekisk-romersk brottning. Likt den amerikanska fribrottningen är matchresultatet vanligtvis uppgjort på förhand.[1]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Lucha libre i Arena Querétaro, mars 2020.

Lucha libre utmärker sig genom att brottarna bär färgglada masker och dräkter. Man använder sig av snabba rörelser och spektakulära grepp för att få ner sin motståndare.

Slag, grepp och de akrobatiska numren måste genomföras i samarbete mellan brottarna för att ingen av dem ska bli allvarligt skadad, och även om effekterna på mottagaren ofta är överdrivna så orsakar de flesta attacker äkta smärta och kan vara mycket farliga om de utförs fel.

El Hijo del Santo ärvde sin fars mask (El Santo).

Brottarna kallas för luchadores (luchador i singularis) som ibland tillhör familjer med flera brottare, och i vissa fall har brottarnas artistnamn gått i arv. Maskerna har en stor betydelse för sporten, där man ibland ingår ett vad om rättigheterna till motståndarens mask. Vid förlust måste då den besegrade ta av sig sin mask och visa sitt ansikte för publiken. Maskerna är ibland motiv av djur, gudar, historiska hjältar inom folktron eller arketyper inom den kristna religionen, som brottaren anammar och anspelar på i sitt sätt att brottas.

Försäljning av masker i en affär i Playa del Carmen.

En myt om sporten är att samtliga brottare bär mask, vilket inte stämmer. Det har funnits flera masklösa brottare som har nått stora framgångar inom sporten, till exempel Tarzán López, Gory Guerrero, Perro Aguayo, Negro Casas, Rey Escorpión och Rush för att nämna några. Satánico, Cien Caras och Cibernético bar från början mask, men behöll sin position som framstående brottare efter att ha förlorat en lucha de apuestas.

Viktklasser[redigera | redigera wikitext]

Namn (svenska) Namn (spanska) Vikt
Flugvikt Mosca 52 kg (115 lb)
Bantamvikt Gallo 57 kg (126 lb)
Fjädervikt Pluma 63 kg (139 lb)
Lättvikt Ligero 70 kg (154 lb)
Super lättvikt Super Ligero 73 kg (161 lb)
Weltervikt Welter 77 kg (170 lb)
Super weltervikt Super welter 82 kg (181 lb)
Mellanvikt Medio 87 kg (192 lb)
Super mellanvikt Super medio / Semicompleto Junior 92 kg (203 lb)
Lätt tungvikt Semi completo 97 kg (214 lb)
Junior tungvikt / Cruiservikt Completo junior / Crucero 105 kg (231 lb)
Tungvikt Completo + 105 kg (231 lb)

Större förbund med Lucha Libre-regler[redigera | redigera wikitext]

Japan Japan
Mexiko Mexiko
Puerto Rico Puerto Rico
Storbritannien Storbritannien
USA USA

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Madigan, Dan (2007). ”Okay... what is Lucha Libre?”. Mondo Lucha Libre: the bizarre & honorable world of wild Mexican wrestling. HarperColins Publisher. sid. 29–40. ISBN 978-0-06-085583-3 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]