Vadslagning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vadslagare i Reading i Storbritannien.

Vadslagning, även dobbel, är att satsa pengar på utfallet av en framtida händelse eller på en redan inträffad men okänd händelse. Att satsa på en viss händelse kallas också för att ingå ett vad. Vad kan träffas för nöjes skull mellan två privatpersoner, men det finns också kommersiella vadslagningsfirmor, bookmakers, som lever på att låta kunder ingå vad mot dem.

Vadslagningsspel[redigera | redigera wikitext]

Vadslagning ingår naturligt i vissa spel, särskilt hasardspel och annat som spelas på kasinon, se till exempel roulette. Vilka vinster som betalas ut vid de olika utfallen styrs av deras uppsatta odds.

Ett vadslagningsspel är ofta kopplat till en viss sport, till exempel travsport där spelarna satsar på vilken häst som ska vinna. Fotboll är en annan sport som det ofta spelas med pengar om, se Stryktipset och Måltipset. I Sverige har Svenska Spel monopol på att bedriva denna typ av spel. Sedan esporten fått större genomslag har det blivit allt vanligare med vadslagning, särskilt sedan streamingtjänsten twitch blivit populärt.[1]

Totalt slumpmässiga lotterier som Bingo, Lotto, Bingolotto, Keno samt skraplotter av olika slag kan också räknas som vadslagningsspel.

Automatspel[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Automatspel

Automatspel (se videopoker, enarmad bandit) är också en typ av vadslagningsspel där spelarna satsar pengar på att någon viss kombination av kort eller figurer ska slumpas fram av maskinen. Dessa spel är helt eller nästan helt styrda av slumpen, till skillnad från sportspelen och poker där spelarens skicklighet påverkar utgången i varierande grad.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Om esport betting”. http://www.ebets.se/esport-betting/. Läst 3 augusti 2015. 
Venn A intersect B.svg Matematikportalen – portalen för matematik på svenskspråkiga Wikipedia.