Lundby (företag)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lundby är ett svenskt leksakstillverkningsföretag som är känt för sina dockskåp, som är i skala 1:18. Lundby tillverkar de mest sålda dockskåpen i världen.

Lundby har fått sitt namn efter området LundbyHisingen i Göteborg. Verksamheten startades av Grete Thomsen som började tillverka dockskåp. Grete Thomsen och hennes man Axel Thomsen började tillverka dockskåp på beställning och en fabrik startades i Lerum.[1] Märket Lundby ägs sedan 1997 av Micki Leksaker, som även de tidigare tillverkade dockskåp under eget namn. 1998-1999 flyttades tillverkningen till Kina.[2]

Lundbys dockskåp hade tidigare namn efter svenska städer. Ett dockskåp som inte är lika känt nuförtiden är dockskåpet Norrland. Storsäljaren Göteborg ser likadan ut idag som när det först började produceras, men kallas idag för Småland. Dockskåpet Stockholm började produceras på 1970-talet och hade en mer elegant överklasstil på möblerna som var tänkt att appellera till den utländska, framförallt amerikanska, publiken mer. Populärt kallades Stockholmshuset för Dallasvillan efter den dåvarande populära TV-serien.

2005 började Micki sälja Stockholmshuset igen, nu dock med moderna Ikea-reproduktioner, bland annat bäddsoffan Klippan. Det finns även moderna tillbehör såsom platt-TV, bubbelbad och hottub som tillval. Lundbys framgång ligger i att de har haft förmågan att analysera inredningstrender och snabbt få ut dessa i dockskåpsformat. Från början tillverkades möblerna i trä, men numera är plast det dominerande tillverkningsmaterialet.

Lundbys dockskåp i populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Ett dockskåp från Lundby var produktplacerat i Sveriges Televisions julkalender Det blir jul på Möllegården 1980.

När Stockholms stadsteater satte upp Arsenik och gamla spetsar 2009, utformades scenografin som ett hus likt det mest kända av Lundbys dockskåp, dockskåpet "Göteborg"/"Småland".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 24 november 2014. https://web.archive.org/web/20141124201706/http://lundby.com/sv/om-lundby/historia/. Läst 13 november 2014. 
  2. ^ http://micki.se/sv/lundby/historia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]