Lustans Lakejer

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Lustans lakejer)
Hoppa till: navigering, sök
Lustans Lakejer
LustansLakejer20170713.jpg
Lustans Lakejer på Liseberg 13 juli 2017
Bakgrund Sverige Sverige
Genrer New Wave
New Romantic
Synthpop
År som aktiva 1978
Relaterade artister Mockba Music
Medlemmar
Johan Kinde, Tom Wolgers, Christer Hellman, Anders Ericson, Julian Brandt, Fredrik Hermansson
Tidigare medlemmar
Peter Bergstrandh, Urban Sundbaum, Jan Kyhle, Adrian Valery, Janis Bokalders m.fl.

Lustans Lakejer är en svensk synthpopgrupp, verksam åren 19791986 med tillfälliga återföreningar.

Gruppen var pionjärer inom den svenska synten och hålls än idag av många som Sveriges främsta syntgrupp någonsin.[1] Deras musik brukar kategoriseras som new wave eller new romantic och jämförs med grupper som Roxy Music, Ultravox, Duran Duran och Japan.[vem?]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lustans Lakejer bildades 1978 av Peter Bergstrandh och Urban Sundbaum. Johan Kinde anslöt och han blev bandets förgrundsgestalt. De skrev kontrakt med skivbolaget Stranded Rekords och i maj 1980 gavs den första singeln ut Tidens melodi/Diamanter. Den karaktäristiska synthslingan i Diamanter var baserad på introt till John Barrys ledmotiv ur Bondfilmen Diamantfeber. Tidens melodi/Diamanter följdes av ytterligare en singel, Kärlekens nöjen/Man med paraply samt medverkan på PopJob ett samlingsalbum från Stranded, innan det självbetitlade debutalbumet Lustans Lakejer gavs ut.

Efter debutplattan kom singlarna Skuggan av ett tvivel och Stilla nätter (1981). Till Skuggan av ett tvivel fick gruppen en ny trummis, Christer Hellman. Detta räknas som den sista av gruppens mörka singlar. Därefter gjorde gruppen lättlyssnad pop vilket föranledde ett kommersiellt genombrott för gruppen.

I låten Stilla nätter medverkade för första gången Tom Wolgersklaviatur. Wolgers och Kinde var tongivande i bandets musikaliska inriktning. 1981 kom det andra albumet, Uppdrag i Genève. Gitarrgnissel och mörka arrangemang hade bytts ut mot medryckande, elegant synthpop. Texterna berättade historier som påminde om filmer från 1940-talet, om agenter, fagra damer, kasinon och flärd. Även låtnamnen är hämtade från filmer och böcker. Skivan ledde till ett nationellt genombrott. Bandet turnerade därefter flitigt.

De två albumen Lustans Lakejer och Uppdrag i Genève hade sin bakgrund i glamrocken där influenser från T-Rex och David Bowie är tydliga. Ett tydligt släktskap fanns med Roxy Music och Japan. I ett svenskt sammanhang stod Lustans Lakejer i kontrast till såväl proggmusik som punken. Även stilmässigt bröt gruppen ny mark med en lätt dekadent, lyxig estetik. Kinde uttalade sig på temat "kläderna är viktigare än musiken", vilket utmanade pop-Sverige. I helhet löd originalcitatet "det går väldigt bra att göra musik utan instrument, men det skulle aldrig gå utan kläder".[2]

Lustans Lakejer utsågs till Sveriges bäst klädda band av tidningen Expressen (1981).

Gruppens framtoning och texter var viktig för den kommersiella framgången. Att låttexterna var på svenska kan ytterligare ha bidragit till gruppens succé. I stället för att göra uppror, skildras en glamorös fantasitillvaro med förebilder som Playboy, James Bond och skvaller om superrika kändisar och exklusiva nattklubbar. Den knappast självupplevda drömvärld som skildrades, stod i kontrast till punkens aggressivitet och proggens politiserade, budskapstyngda texter.

Mellan A Place in the Sun och Lustavision ändrade Lustans Lakejer sin stil. Influerad av amerikansk musik (och vännen Mauro Scocco) gick man över till soulpåverkad och rak rock. På sista skivan Sinnenas rike sjöng gruppen åter på svenska, men influensen från till exempel Bruce Springsteen är tydlig. Kinde har på senare år under konserter varit sparsam med att spela låtar från dessa två album.

Framgångar[redigera | redigera wikitext]

Tom Wolgers lämnade bandet för ett uppdrag som fotomodell. Han startade också bandet Mockba Music. Janis Bokalders, som tecknade konvoluten till singlarna Stilla nätter och Diamanter, ersatte Wolgers som klaviaturspelare. Nästa skivsläpp blev en nyinspelning av Diamanter som släpptes med Zarah Leanders klassiker Sång om syrsor på B-sidan. Plattan sålde bra och gavs också ut som maxisingel i en upplaga på tvåtusen exemplar. Följande album En plats i solen producerades av Richard Barbieri från musikgruppen Japan. Både musiken och texterna hämtade inspiration från Japans produktioner och skiljde sig stort från de två tidigare albumen. Två singlar gavs ut: "En främlings ögon" och "Läppar tiger (ögon talar)". Skivan A Place in the Sun var Lustans Lakejers enda försök att nå en internationell publik. Under namnet Vanity Fair gav de ut denna engelska version av En plats i solen med texter på engelska, en lansering som misslyckades, trots ett ekivokt skivomslag. Singeln "Läppar tiger" arrangerades om och med titeln "Lips are silent" gavs den ut som singel för den internationella marknaden. Även en musikvideo spelades in. Nu hade Lustans också fått en ny medlem, gitarristen Anders Eriksson. Inte långt efter att "Lips are silent" släppts lämnade Peter Bergtrandh bandet och strax därefter även Christer Hellman och Janis Bokalders. År 1984 gavs albumet Lustavision som är Lustans Lakejers enda skiva på engelska (förutom under namnet Vanity Fair) ut. Bandet bestod nu endast av Johan Kinde och Anders Eriksson. Skivan mottogs måttligt välvilligt av både press och publik. Året därefter kom Sinnenas rike som blev det sista albumet på fjorton år. Det innehöll en låt på engelska, "Redheads".

Splittring och återförening[redigera | redigera wikitext]

Efter framgångarna hördes inte Lustans Lakejer av på länge. Bandet bestod vid det laget mer eller mindre bara av Johan Kinde som sporadiskt gjorde ett par liveframträdanden. Kinde hade en egen solokarriär och i början av 1990-talet låg Lustans Lakejer på is. År 1999 kom albumet Åkersberga, på skivbolaget Metronome/Warner. Albumet var mer moget än de tidigare. Lustans Lakejers tidiga produktion berättar om unga män som njuter av livets nöjen. Åkersberga berättar historien om vad som hände dessa unga gossar när de växte upp. Kinde sjunger om ungdomens drömmar och förhoppningar om livet och kärleken och hur det faktiskt blev. Skivan mottogs milt, men ändå välkommet. Kinde har på senare år börjat spela lite och blandar klassiker från Lustans Lakejers tidiga repertoar med de nyare alstren. I januari 2004 gavs singeln "Rid i natt" ut. I november 2006 utgavs Lustans Lakejers samtliga 1980-talsalbum på CD för första gången. Sedan tidigare fanns samlingsskivorna Spotlight, En popklassiker och Raffel i Rangoon samt albumet Åkersberga på CD. Nyheten släpptes när Johan Kinde intervjuades i programmet Musikjournalen i Sveriges Radio P3. Skivorna utkom i november 2006 och på bolaget Hot Stuff.

Samtliga skivor hade fått med diverse bonusspår, bland annat livespår från Linköping 1981 ("Uppdrag i Genève") men även udda material som två spår från Stranded-klassikern (Lustans Lakejer) Pop-Job från 1980: "Härifrån till evigheten" och "Se men inte röra".

Skivorna hade ett förord av Johan Kinde och 16-sidig booklet med samtliga texter samt tidsenliga bilder med kommentarer. Ett nytt samlingsalbum gavs ut 7 mars 2007 Samlade Synder 1981-2007.

Framträdande i Melodifestivalen 2007[redigera | redigera wikitext]

Johan Kinde deltog med låten "Allt vi en gång trodde på" i Melodifestivalen 2007. Kinde var reserv och kom med efter att Agnes Carlssons låt hade blivit diskvalificerad. Den 28 november 2006 tillkännagavs att Lustans Lakejer skulle framföra låten i Melodifestivalen. Gruppen kom på en sjunde plats i delfinalen i Göteborg den 10 februari och gick därmed inte vidare.

Nytt album[redigera | redigera wikitext]

I januari 2011 släpptes ett nytt album, Elixir. Det innehåller bland annat låten "Eld och vatten", en duett med Jenny Silver.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album
Singlar
 • Kärlekens nöjen / Man med paraply – 7" 1980
 • Diamanter är en flickas bästa vän / Tidens melodi – 12" 1980
 • Skuggan av ett tvivel / Världen utanför – 7" 1981
 • Stilla nätter / Vår man i Mockba // Ratata: För varje dag / Romantic – 12" promo 1981
 • Stilla nätter / Vår man i Mockba – 7" 1981
 • Diamanter / Sång om syrsor – 7"/12" 1982
 • En främlings ögon / The texture of her skin – 7" 1982
 • Läppar tiger (ögon talar) / Tango Jalousie – 7" 1983
 • Eld / Could you be the one – 7"/12" 1983
 • Good as gold / Pure at heart – 7"/12" 1984
 • What the readheads promise, the blonde ones keep / Redhead relaxation (Live at B.P.) – 7"/12" 1984
 • Brustna hjärtans patrull / No one but a fool – 7" 1985
 • Fallna änglar (Dansgolvsversion) / Brustna hjärtans patrull – 12" 1985
 • Kyssande vind / Djuret inom mig – 7" 1985
 • Tusen och en natt / Som ett rykte – 7" 1986
 • Tusen och en natt (Ny version) / Som ett rykte – 7" 1986
 • Tusen och en natt (Version) / Som ett rykte / Sista tangon i Paris (Live) – 12" 1986
 • Omöjligt uppdrag – CD-singel 1993
 • En natt som denna natt – CD-singel 1998
 • Kylan ligger över hela stan – CD-singel 1999
 • Vackra djur gör fula saker – CD-singel 1999
 • Rid i natt – CD-singel 2004
 • Allt vi en gång trodde på – CD-singel 2007

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Lustans Lakejer: "Vi ska höja nivån på tävlingen"”. http://www.tv4.se/Artikel_524571. Läst 3 december 2008. [död länk]
 2. ^ Erik Hörnfeldt (8 november 1980). ”Lustans Lakejer. Det är kläderna som gör rockmusiken”. Expressen: s. 25. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Denna artikel om en musikgrupp behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.