New romantic

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Midge Ure (Ultravox/Visage)
Duran Duran är ett av de få band som haft en framgångsrik karriär långt efter storhetstiden för New Romantic under 1980-talets första hälft.
Boy George (Culture Club) var en av de som var med och skapade New Romantic-modet i början av 1980-talet.

New Romantic kallades en mode- och musikströmning som uppstod i Storbritannien i början på 1980-talet som en reaktion mot punk och disco. Musiken var synth-baserad pop och hämtade inspiration från David Bowie och Roxy Music. Utseendet var minst lika viktigt som musiken och ledde till kritik som hävdade att musiken var ytlig, alltför lättsmält och inte särskilt allvarligt menad.

Det typiska new romantic-modet präglades dels av ett androgynt utseende med mycket smink, fantasifulla frisyrer och kläder inspirerade av romantiken (till exempel Steve Strange från Visage och Boy George från Culture Club) men kunde också vara striktare med eleganta kostymer (till exempel Japan och Spandau Ballet).

Till en början var det en exklusiv rörelse koncentrerad till London-klubbarna Billy's och The Blitz men har senare, ofta felaktigt, kommit att associeras med en lång rad syntbaserade och moderiktiga artister som egentligen inte alls hade något med new romantic-rörelsen att göra.

Typiska New Romantic-band[redigera | redigera wikitext]

Andra band som associerats med New Romantic[redigera | redigera wikitext]

New Romantic i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Mockba Music

Lustans Lakejer, Mockba Music och Strasse var några svenska grupper som influerades av New romantic.

Se även[redigera | redigera wikitext]