Luzonjuveltrast

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Luzonjuveltrast
Status i världen: Nära hotad[1]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljJuveltrastar
Pittidae
SläkteErythropitta
ArtLuzonjuveltrast
E. kochi
Vetenskapligt namn
§ Erythropitta kochi
AuktorBrüggemann, 1876
Synonymer
Pitta kochi
Hitta fler artiklar om fåglar med

Luzonjuveltrast[2] (Erythropitta kochi) är en fågel i familjen juveltrastar inom ordningen tättingar.[3]

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Luzonjuveltrasten är en medelstor knubbig tätting med långa ben och kort stjärt. Den är brun på rygg och kroppsidor, röd på buken och blå på bröst, stjärt och vingkanter. Vidare syns rostrött i nacken, ett mörkt ansikte med ljust mustaschstreck samt en ljus line bakom ögat. Arten är mycket lik filippinjuveltrasten, men förekommer vanligen på högre höjd och urskiljs genom brun snarare än grön rygg samt mustaschstrecket i ansiktet. Sången består av en utdragen sorgsam ton som följs av flera kortare.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Fågeln förekommer i bergstrakter på norra Luzon i norra Filippinerna.[3] Den behandlas som monotypisk, det vill säga att den inte delas in i några underarter.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Luzonjuveltrasten hittas i lägre bergsskogar. Den hittas på marken eller i undervegetationen, helst med inslag av mossa och ormbunkar utmed en brant sluttning.

Status[redigera | redigera wikitext]

Arten har ett rätt litet bestånd uppskattat till mellan 10 000 och 20 000 vuxna individer. Den tros också minska i antal till följd av jakttryck och habitatförlust, dock inte tillräckligt kraftigt för att anses som hotad. IUCN kategoriserar arten som nära hotad.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Birdlife International 2016 Erythropitta kochi . Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. Läst 11 december 2022.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-02-14
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]