Lys og varme

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lys og varme
Singel av Åge Aleksandersen
Utgiven1984
FormatGrammofonskiva
GenrePop
LåtskrivareÅge Aleksandersen
Singlar
Åge Aleksandersen
"Lys og varme"
(1984)
För Matz Bladhs samlingsalbum från 2008, se Ljus och värme - Matz Bladhs bästa låtar.

Lys og varme är en visa, ursprungligen skriven 1984 av norrmannen Åge Aleksandersen i norskspråkig version. Först sjöng Åge Aleksandersen in sången själv, och låten blev en landsplåga i Norge. Sången handlar om solen och om kärlek. Sången finns även i svenskspråkig version, med text av Benny Borg, och orden är nästan desamma.

Dansbandslåt i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige tog dansbanden snabbt upp låten på sin repertoar, och 1986 spelades sången in i den svenskspråkiga versionen, "Ljus och värme", av de svenska dansbanden Matz Bladhs [1] och Vikingarna [2].

I Dansbandskampen 2008 framfördes låten av Wahlströms, och deras tolkning togs med på dansbandskampens officiella samlingsalbum [3].

Även cover/humor/dansbandshårdrockarna Black Ingvars har gjort en version av "Ljus och värme" (som den heter på svenska).

Andra tolkningar[redigera | redigera wikitext]

2001 spelade den norska sångerskan Elisabeth Andreassen in sången i norskspråkig version på sitt album Kjærlighetsviser [4] och den versionen finns också på samlingsalbumet Vem é dé du vill ha från 2002 av Kikki, Bettan & Lotta (solo av Elisabeth Andreassen) [5]. Den svenska hårdrocksgruppen Black Ingvars spelade in sången i svenskspråkig version på sitt album Earcandy Five från 1995 [6]. 2007 spelade Roland Cedermark in en instrumental version på sitt dragspel [7].

Visan har också spelats in av Nick Borgen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]