Lyxfällan

Från Wikipedia
Lyxfällan
GenreReality-tv
Livsstilsprogram
Skapad avDerek Banner och BUMP Banner Universal Motion Pictures
Programledare
Antal avsnitt166+
Längd (per avsnitt)45 min
Antal säsonger30
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagMeter Television
Exekutiv producentLotta Stemme
ProducentNike Lindblom
Sändning
OriginalkanalTV3
Originalvisning2006-
Bildformat4:3 (06-07)
16:9 (08-)
LjudformatStereo
StatusPågående
Kronologi
Relaterade programLuksusfælden (Danmark), Luksusfellen (Norge)
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Lyxfällan är ett svenskt reality- och livsstilsprogram som sänds i TV3 och på Viafree. Namnet är valt för att de som får hjälp i programmet har hamnat i fällan att leva med ett lyxigt handelsbeteende som de egentligen inte har råd med.

Programmet går ut på att personer eller familjer som har ekonomiska svårigheter får hjälp av ett expertteam av ekonomiska coacher (som också är programledarna)[1] att reda ut sina ekonomiska bekymmer, oftast fokuserat på stora lån och avbetalningsskulder. De deltagande personerna/familjerna är oftast i 30-årsåldern eller därunder. De som programmet handlar om har vanligen ingen överblick över omfattningen av sina skulder, sina lån och sin ekonomiska situation och dess accelererande försämring och överraskas när höga siffror - ofta ackumulerade småskulder på flera hundra tusen kronor - räknas fram och visas för dem och tittarna. Programmet visar deras reaktioner och känslor. Programmet inleds med att familjen beskriver sin situation och sedan skriver på ett Lyxfällan-kontrakt som de måste följa för att få hjälp. Kontraktet innebär bland annat att programledarna har rätt att fatta vissa beslut utan familjens medtycke. Programledarna hjälper med skuldsanering och presenterar en månadsbudget till familjen, som denne skall följa för att gå plus och kunna betala av mer av de befintliga skulderna. Därefter får familjen klara sig själva ett tag. Deltagarna får även prata med psykologen och kickass-coachen Philip Diab där de får tips och utmaningar (tex att inte spela i en månad). Sedan ringer programledarna upp familjen och kollar av läget med familjen, varefter kontraktet rivs. Två gånger i programserien har det hänt att kontraktet rivits i förtid av programledarna, på grund av bristande samarbete från deltagarna.

Den första programsäsongen spelades in sommaren 2006 och sändes under hösten samma år. Därefter har programmet producerats varje vår och höst av Meter Television. Åren 2007 och 2008 vann programmet Kristallen i kategorin Årets livsstilsprogram.

Såväl TV3 Danmark som TV3 Norge sänder egna versioner av programmet, med namnen Luksusfælden och Luksusfellen.

I november och december 2013 gjordes fyra uppföljningsprogram, där de dåvarande coacherna Patrick Grimlund och Magnus Hedberg gjorde återbesök hos tidigare deltagare i programmen. Deltagarna som var med hade funnits med under flera tidigare säsonger, således även säsonger före Grimlunds och Hedbergs programledartid. Denna programserie gick under namnet Lyxfällan - Hur gick det sen?.

Om programmet[redigera | redigera wikitext]

Lyxfällan är baserad på den ursprungliga formattiteln Luxury Trap, skapad av Derek Banner och Banner Universal Motion Pictures. I programmets inledning presenteras tittarna för den person eller familj som programmet handlar om. Under presentationen får man reda på hur personen/familjens ekonomiska situation ser ut och hur de spenderar sina pengar i vardagen. Därefter träder coacherna in. De är privatekonomiska rådgivare, som får träffa personen/familjen och lära känna dem närmare. Därefter resonerar coacherna om hur man ska göra och presenterar detta. Oftast brukar programmen sedan fortsätta med att en första månadsbudget görs upp, vilken visar hur personen/familjen lägger ut pengar i olika kategorier. Denna brukar i stort sett alltid visa att de förbrukar mer än vad man har i inkomst varje månad, och att de därigenom satt sig i ekonomisk knipa, det är fråga om konkursmässighet. I slutet av programmet görs vanligen en uppföljning av månadsbudgeten som då visar coachernas förslag på hur personen/familjen ska spendera pengarna. Detta är själva programidén.

För att coacherna ska kunna göra en verklig insats för förändring krävs att personerna tillfälligt skriver över det ekonomiska ansvaret på coacherna. I tidiga programsäsonger krävdes en fullmakt medan det i senare säsonger krävs ett kontrakt. I kontraktet skriver personerna under på vissa bestämda punkter om åtgärder som coacherna vill ska genomföras. När detta är gjort börjar coacherna sitt arbete att med att rensa upp i deras ekonomi och försök att förändra den. Det är fråga om att planera hur man ska bli av med skulder (och återbetala dem) och att då avyttra egendom som bilar, hus och värdesaker, som säljs till olika företag, men också onödigt husgeråd och liknande, som säljs på loppmarknader. Många gånger är det också fråga om att personen skall få ett arbete och löneinkomster, sänka sina höga matutgifter och upphöra med all lyxkonsumtion. Uppgiften är att sänka utgifterna, få in kontanter för att återbetala skulder och coacherna kan därvid förhandla med inkassobolag.

När coacherna anser att personerna har gjort påtagliga förbättringar med att komma ur sin ekonomiska kris lämnar de personen/familjen under en kortare eller längre tid. Under denna tid får de klara sig på egen hand och leva efter de tips, anvisningar och råd som man fått av coacherna. När coacherna sedan återvänder undersöker de om personerna verkligen på ett bestående sätt har insett sin belägenhet, genomfört en radikal förändring och förbättrat sin ekonomiska status. Om de har lyckats med detta brukar de få en present. Fram till sista mötet har det i flera avsnitt hänt att deltagarna inte fått fullmakten/kontraktet rivet och annullerat eftersom coacherna ansett att det varit alltför riskabelt att ge dem ansvaret för sin ekonomi. Vid sista besöket återfår dock personen/familjen alltid det ekonomiska ansvaret. Oftast visar programmet en positiv bild som avslutning.

Programledare/coacher[redigera | redigera wikitext]

I Lyxfällan går coacherna under parollen programledare. Följande personer har varit programledare:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]