Lyxfällan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lyxfällan
GenreReality-tv
Livsstilsprogram
Programledare
Antal avsnitt158-
Längd (per avsnitt)45 min
Antal säsonger25
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagMeter Television
Exekutiv producentLotta Stemme
ProducentNike Lindblom
Sändning
OriginalkanalTV3
Originalvisning2006-
Bildformat4:3 (06-07)
16:9 (08-)
LjudformatStereo
StatusPågående
Kronologi
Relaterade programLuksusfælden (Danmark), Luksusfellen (Norge)
Externa länkar
Officiell webbplats

Lyxfällan är ett svenskt reality- och livsstilsprogram som sänds i TV3 och på Viafree.

Programmet går ut på att personer eller familjer som har ekonomiska svårigheter får hjälp av ett experteam på fyra ekonomiska coacher[1] att reda ut sina ekonomiska bekymmer.

Den första säsongen spelades in sommaren 2006 och sändes sedan till hösten samma år. Därefter har programmet producerats varje vår och höst av Meter Television. Åren 2007 och 2008 vann programmet Kristallen i kategorin Årets livsstilsprogram.

Såväl TV3 Danmark som TV3 Norge sänder egna versioner av programmet, med namnen Luksusfælden och Luksusfellen.

I november och december 2013 gjordes fyra stycken uppföljningsprogram, där de dåvarande coacherna Patrick Grimlund och Magnus Hedberg gjorde återbesök hos tidigare deltagare i programmen. Deltagarna som var med hade funnits med under flera tidigare säsonger, således även säsonger före Grimlunds och Hedbergs programledartid. Denna programserie gick under namnet Lyxfällan - Hur gick det sen?.

Om programmet[redigera | redigera wikitext]

Från början får tittarna träffa den personen eller familjen som programmet kommer att handla om. Under den presentationen får man reda på hur personen/familjens ekonomiska situation ser ut och hur den/de spenderar sina pengar i vardagen. Därefter träder coacherna in, som är privatekonomiska rådgivare, som får träffa personen/familjen och lära känna den/dem bättre. Efter en kort tid pratar coacherna ihop sig om hur man ska göra och redovisar detta. Oftast brukar programmen sedan fortsätta med att en första månadsbudget görs som visar hur personen/familjen spenderar pengar i olika kategorier. Denna brukar i stort sett alltid visa att personen/familjen förbrukar mer än vad man har i inkomst varje månad, och därav att personen/familjen satt sig i ekonomisk knipa. I slutet av programmet görs vanligen en uppföljning av månadsbudgeten som då visar coachernas förslag på hur personen/familjen ska spendera pengarna.

För att coacherna ska kunna hjälpa till krävs det att personen/familjen skriver över det ekonomiska ansvaret tillfälligt på coacherna. I tidigare säsonger krävdes en fullmakt medan det i senare säsonger krävs ett kontrakt. I kontraktet skriver personen/familjen under på vissa punkter som coacherna vill ska klara upp. När detta är gjort börjar coacherna sitt arbete att rensa upp i personens/familjens ekonomi och försöker förändra den. Det kan handla om till exempel att göra planer på att bli av med skulder (och verkställa dessa) eller att sälja av egendom som bilar, hus och värdesaker.

När coacherna anser att personen/familjen har gjort förbättringar i steg att kliva ur sin ekonomiska knipa lämnar de personen/familjen under en kortare eller längre tid. Under den tiden får personen/familjen klara sig själva och leva efter de tips och råd som man fått av coacherna. När coacherna sedan återvänder kollar de av om personen/familjen har skött sig och om de har gjort det brukar de få en present. Fram till sista mötet har det i flera avsnitt hänt att personen/familjen inte fått fullmakten/kontraktet rivet då coacherna ansett att det varit allt för riskabelt att lämna tillbaka den makten. Vid sista besöket får dock personen/familjen alltid det ekonomiska ansvaret tillbaka igen. Oftast visar programmet en positiv bild som avslutning.

Programledare/coacher[redigera | redigera wikitext]

I Lyxfällan går coacherna under parollen programledare. Följande personer har varit programledare:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Gladiatorn ny som expert i "Lyxfällan"”. Expresson. 8 januari 2018. https://www.expressen.se/noje/gladiatorn-ny-som-expert-i-lyxfallan/. Läst 8 januari 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]