Má vlast

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Má vlast, "Mitt fosterland", är en samling av sex nationalromantiska musikstycken skrivna av den tjeckiske kompositören Bedřich Smetana mellan 1874 och 1879, men presenteras oftast som ett musikverk med sex satser. En av satserna är den välkända Vltava – som också kallas Moldau.

Inspirationskällor[redigera | redigera wikitext]

Inspirationskällorna till Má vlast är den böhmiska landsbygden, byggnader, floder och några av landets folksägner.[1] Musikformen är påverkad av de symfoniska poem som skrevs av Franz Liszt, medan musikstilen är nationalistisk. Musiken ger uttryck för det tjeckiska folkets längtan efter nationell självständighet och kampen undan det politiska och kulturella förtrycket.[2]

Melodin i Vltava (Moldau) är inspirerad av den italienska folksången La Mantovana, som också inspirerat till sånger som Hatikvah (Israels nationalsång) och Ack Värmeland, du sköna.

De två sista musikstyckena är inspirerade av Ktož jsú boží bojovníci, en hussitisk krigssång från 1400-talet, som även inspirerat Antonín Dvořák i hans Hussitisk ouvertyr.

Satser[redigera | redigera wikitext]

Musikstyckena som räknas till samlingen är:

1. Vyšehrad
Stycket handlar om slottet Vyšehrad (betyder: Det höga slottet) i Prag. Det är det enda av de sex styckena som Smetana skrev färdigt innan han blev döv. Temat från Vyšehrad kan höras i Vltava när floden passerar igenom Prag.
2. Vltava
Stycket, som också är känt under sitt tyska namn Die Moldau. I stycket försöker Smetana frambringa toner av den böhmiska floden Vltava, och innehåller kompositörens mest kända melodi.
3. Šárka
Kretsar kring en legend ifrån det forna Tjeckien, omkring amasonkvinnan Šárka.
4. Z českých luhů a hájů
Styckets namn kan översättas till "Från Böhmiska ängar och skogar".
5. Tábor
Stycket är inspirerat av den hussitiska dikten Ktož jsú boží bojovníci, vers 1–2. Tábor var hussiternas huvudort.
6. Blaník
Stycket handlar om berget Blaník, som enligt legenden gömmer en armé av riddare som, under helgonet Wencel av Böhmen, ska hjälpa landet i dagar av nöd. Blaník börjar på samma sätt som Tábor slutar, och är inspirerat av dikten Ktož jsú boží bojovníci, vers 3. I slutet återkommer temat ifrån Vyšehrad.

Styckena är var och en cirka 10–15 minuter långt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Phil G Goulding, Klassisk musik, s. 488.
  2. ^ John Stanley, Klassisk musik, s.172.