Märsta moské

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Märsta moské
Läge
LandSverige[1]
Administrativ enhetSigtuna kommun
Islam symbol plane2 green.png Hitta fler artiklar i
Islam-portalen
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

Märsta moské är Sigtuna kommuns enda multikulturella sunnimuslimska församling. Församlingen bildades i februari 1999 under namnet Islamiska Kulturföreningen i Märsta och består idag av mer än 350 medlemmar, med ursprung från minst tjugotal olika länder. År 2008 startades ungdomsverksamhet under namnet Märstas Unga Muslimer. Den har nästan lika många medlemmar och tillhör samma församling.

Församlingen arbetar främst med att tillhandahålla religiös service för muslimer i Märsta men också med att erbjuda personlig assistans i religiösa frågor, ordna sociala aktiviteter för medlemmar, hålla utbildningar i islam, idrottsaktiviteter, seminarier, konferenser med mera.

Exempelvis samarbetar församlingen med krisberedskapsmyndigheten i Sigtuna kommun och erhåller jourhavande Imam som kommuninvånarna kan kontakta vid krissituationer. Församlingen arbetar även med frågor som integration, islamofobi och rasism, och är medlem i kommunens stödgrupp POSOM (psykiskt och socialt omhändertagande). Exempelvis var församlingen mycket aktiv efter tsunamin i Sydostasien 2004 och erbjöd stöd till offrens anhöriga.

Fredagsbönen hålls varje vecka och på söndagar hålls tajwīdlektioner.

Moskén[redigera | redigera wikitext]

Moskén är en lokal på ca 92 m² sedan 2004 i Märsta och bönelokal för fredagsbönen och de dagliga bönerna samt andra aktiviteter. Där finns ett bönerum för kvinnor och ett för män.

Hemsidor[redigera | redigera wikitext]

http://www.ikfm.se/

http://marstasungamuslimer.se/

  1. ^ hämtat från: svenskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]