Månskenssonaten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

"Månskenssonaten", egentligen Piano sonata Nr. 14 Quasi una fantasia op. 27 Nr. 2 i ciss-moll är en pianosonat skriven av Ludwig van Beethoven år 1801. Den tillhör de mer kända och omtyckta sonaterna av Beethoven.

Stycket sägs vara tillägnat en av hans elever, den då sjuttonåriga adelsflickan Giulietta Guicciardi som han, enligt vissa källor, skulle ha varit förälskad i. Beethoven inkluderade frasen "Quasi una fantasia" (italienska likt en fantasi) eftersom sonaten inte inordnar sig i den klassiska sonatformen utan istället följer ett slags sakta-fort-fortare mönster.

Beethoven kallade inte själv sonaten för månskenssonaten. Detta namn tillkom senare då en tysk poet och musikkritiker vid namn Ludwig Rellstab jämförde stycket med månskenets speglingar på Vierwaldstättersjön i Schweiz.

Referenser i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

  • I en av böckerna om mästerdetektiven Conan nämns detta musikstycke i samband med ett mord. En man tände eld på sitt hus och spelade den i månskenet om och om igen tills han brann upp.
  • Depeche Mode-medlemmen Alan Wilder har spelat in Månskenssonaten. Stycket återfinns på maxisingeln till låten "Little 15", utgiven 1988.
  • August Strindberg beskriver sin kärlek till Månskenssonaten i "Inferno". Där skriver han att den sista satsen i Månskenssonaten för honom är det högsta uttrycket av mänsklighetens suckan efter befrielse.
  • Svenska suicide-metal bandet Shining har med stycket på deras album Halmstad V. Låttiteln är dock Åttiosextusenfyrahundra. Det är oklart vem pianisten är men det är bandets sångare Niklas Kvarforth som nynnar med i bakgrunden.