Maas

Från Wikipedia
För den luxemburgske fotbollsmålvakten, se Pitt Maas.
Maas
Flod
Maas vid Maastricht.
Maas vid Maastricht.
Länder Frankrike
Belgien
Nederländerna
Världsdel Västeuropa
Källa Langresplatån
 - höjdläge 410[1] m ö.h.
Mynning Nordsjön
Längd 925 km
Flodbäcken 33 000 km²
Vattenföring
 - medel 230 /s
Geonames 2751306
Flodens lopp och avvattningsområde. De nederländska namnen Luik, Namen och Aarlen skrivs normalt på svenska Liège, Namur, Arlon.

Maas (nederländska: Maas; tyska: Maas; franska: la Meuse; limburgiska: Maos; wallonska: Mouze) är en flod i Västeuropa. Den har sin källa i Frankrike och flyter genom Belgien och Nederländerna innan den flyter ut i Nordsjön. Den är totalt 925 km lång med ett avrinningsområde på 33 000 km2.[2]

Sträckning[redigera | redigera wikitext]

Maas rinner upp på Langresplatån i Frankrike, och flyter därifrån norrut genom Sedan och Charleville-Mézières in i Belgien. Vid Namur går Sambre ihop med den. Efter Namur vänder Maas österut, och passerar genom Ardennerna och staden Liège innan den återigen vänder sig norrut. Floden utgör gränsen mellan Nederländerna och Belgien, förutom vid Maastricht där gränsen ligger längre västerut. I Nederländerna fortsätter den norrut förbi Venlo, och vänder sig sedan västerut, och går ihop med Rhen i ett stort floddelta. Floden delar upp sig nära Heusden i Afgedamde Maas och Bergse Maas. Bergse Maas fortsätter via Amer, och går ihop med Nieuwe Merwede till Hollands Diep, innan det slutligen flyter ut i Nordsjön vid Haringvliet

Rhens och Maas delta och flodarmar.

Flodtrafik[redigera | redigera wikitext]

Maas är till stor del navigerbar, och i Nederländerna och Belgien är den en viktig del i landets inlandsinfrastruktur. Den kopplar ihop Rotterdams, Amsterdams och Antwerpens hamnar med stora industriområden uppströms såsom 's Hertogenbosch, Venlo, Maastricht, Liège och Namur. Längre bort än Namur kan bara mindre fartyg navigera.

Från Givet vid den franska gränsen är floden kanaliserad över en sträcka på 272 kilometer. Kanalen kallas "Canal de la Meuse". Vattenvägen kan endast användas av de minsta handelsfartyg som fortfarande är i bruk (ungefär 40 meter långa och endast fem meter breda). Omedelbart norr om staden Commercy kopplas kanalen ihop med "Canal de la Marne au Rhin".

Mosasaurier[redigera | redigera wikitext]

Den utdöda djurgruppen mosasaurier ("ödla från Meuse") är döpt efter floden,[3] då de första fossilen av varelsen upptäcktes utanför Maastricht år 1780.

Maas i Ardennerna.

Källor[redigera | redigera wikitext]