Mad Max (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mad Max
(Mad Max)
GenreAction/Sci-Fi/Äventyr
RegissörGeorge Miller
ProducentByron Kennedy
ManusJames McCausland
George Miller
SkådespelareMel Gibson
Joanne Samuel
Hugh Keays-Byrne
OriginalmusikBrian May
ProduktionsbolagCrossroads
Kennedy Miller Productions
Mad Max Films
Premiär1979
Speltid93 minuter
LandAustralien
SpråkEngelska
Intäkter8 750 000 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Mad Max är en australiensisk film från 1979.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Mad Max (Mel Gibson) spelar en trafikpolis som arbetar på vägar som plågas av våldsamma gängstrider.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen var George Millers debutfilm och även debuten för fotografen David Eggby. Miller jobbade som läkare på en akutmottagning och hade filmdrömmar. Inspirerad av filmen A Boy and His Dog och skadorna efter de trafikolyckor han ofta fick behandla så föddes idén till filmen. En stor del av filmen var Millers egna besparingar ifrån läkaryrket.

Mel Gibson blandades in i filmen när han körde sin vän Steve Bisley till provfilmningarna. Gibson hade kvällen innan varit i ett slagsmål och hans blåslagna ansikte fångade rollbesättarens intresse. Efter ett möte med Miller fick Gibson huvudrollen som Max. Bisley fick rollen som Max bäste vän, Goose. Toecutters motorcykelgäng bestod av ett par verkliga motorcykelgäng som ställde upp i filmen med sina egna kläder och motorcyklar. Budgeten var så låg att Miller inte kunde erbjuda annan ersättning än öl till gänget och var tvungen att krascha sin egen bil, en Mazda Bongo, i en av filmens biljakter.

Till en början så stängde man av avlägsna vägar utan tillstånd för inspelningen. Produktionen hade helt enkelt inte råd att betala för tillstånd. Med tiden så upptäckte den lokala polismyndigheten vad de sysslande med, men visade förstående och hjälpte på lagligt vis filmskaparna att stänga av vägar och eskortera fordon. Det mesta av filmen spelades in i området kring Melbourne. Max hus i filmen finns kvar och kan idag hyras som semesterhus.

När filmen släpptes var det den mest framgångsrika australienska filmen någonsin, som tog in fler intäkter i Australien är Star Wars.

Statens biografbyrå beslöt vid sina granskningar 1980, 1982 och 1983 att filmen inte får visas offentligt i Sverige[1], trots distributörens förkortningar. Beslutet gällde fram till år 2005.[källa behövs] Däremot har den visats på svensk TV och är tillgänglig hos videouthyrare.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]