Madens dagvattenpark

Madens dagvattenpark, 2018.

Madens dagvattenpark är en vattenreningsanläggning för dagvatten i södra delen av Tullingesjön i Botkyrka kommun. Anläggningen togs i bruk i oktober 2016.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Namnet ”Maden” kommer från ordet mad som betyder sankmark, kärr eller våt ängsmark. Innan dagvattenparken anlades fanns här otillgänglig träskmark, samtidigt rann dagvattnet från stora delar av Tullinge orenat ut i Tullingesjön, vilket ledde till övergödning och förorening av sjön.

Arbetena med dagvattenparken började år 2013. Området omfattar 6,5 hektar och begränsas av Tullinge strand i öster och Båtstigen i söder. Reningsanläggningen gestaltades som en park med nyplanteringar, belysta och tillgänglighetsanpassade promenadvägar, sittplatser och gångbroar. I parken finns två tennisbanor och ett grillhus där allmänheten kan grilla. Skyltar i parken informerar om vilka fåglar som trivs på platsen. Dagvattnet leds via Sågbäcken och Sågsjön innan det passerar olika reningssteg i dagvattenparken där det bland annat sedimenteras. Vattnet kommer sedan ut rent i Tullingesjön.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]