Hoppa till innehållet

Magnesiumhydroxid

Från Wikipedia
Magnesiumhydroxid
Magnesiumhydroxid
Systematiskt namnMagnesiumhydroxid
Övriga namnMagnesiummjölk
Kemisk formelMg(OH)2
Molmassa58,3197 g/mol
UtseendeVita kristaller
CAS-nummer1309-42-8
SMILES[Mg+2].[OH-].[OH-]
Egenskaper
Densitet2,3446 g/cm³
Löslighet (vatten)1,2 × 10-4 g/l
Smältpunkt350 °C (sönderfaller)
Faror
NFPA 704

0
1
0
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Magnesiumhydroxid, Mg(OH)2, är ett salt av magnesium. Upplöst i vatten har det en mjölkaktig konsistens och kallas därför ibland för magnesiummjölk. Ämnet förekommer naturligt i mineralet brucit.

Magnesiumhydroxid är svårlöst i vatten (endast 1,2 mg/l), men eftersom allt löst magnesiumhydroxid dissocierar, anses ämnet vara en stark bas.

Framställning

[redigera | redigera wikitext]

Industriellt framställs magnesiumhydroxid av (1) släckt kalk (Ca[OH]2) eller (2) kalcinerad (bränd) dolomit (CaMgO2). I båda fallen används magnesiumklorid (från havsvatten) som reaktant.

För laboratoriebruk så kan mycket ren magnesiumhydroxid framställas genom att lägga metallisk magnesium i vatten.

Det användes förr till att motverka sura uppstötningar, men eftersom magnesiumhydroxid hindrar kroppens upptagning av folsyra och järn (evidens/studier för detta?) så har den användningen minskat. Dessutom har ämnet en laxerande effekt. Det skrivs ut mot magnesiumbrist men tas inte upp lika effektivt som magnesiumlaktat, magnesiumcitrat eller magnesiumklorid.

Magnesiumhydroxid används också som flamskyddsmedel. Ämnet sönderfaller vid 350 °C till magnesiumoxid och vatten. Sönderfallet är en endoterm process vilket sänker temperaturen. Det tillsammans med det frigjorda vattnet förhindrar att brand uppstår.

Ämnet används inom industrin för neutralisering av syror.

Magnesiumhydroxid har E-nummer 528.