Magnoliasläktet

Från Wikipedia
Magnoliasläktet
Blommande praktmagnolia (M. × soulangiana)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
UnderklassMagnoliidae
OrdningMagnoliaordningen
Magnoliales
FamiljMagnoliaväxter
Magnoliaceae
SläkteMagnoliasläktet
Magnolia
Vetenskapligt namn
§ Magnolia
AuktorL.
Arter

Magnoliasläktet (Magnolia) är ett växtsläkte som omfattar 210 arter. Arterna förekommer naturligt i Asien, Nord- och Sydamerika. De nordliga arterna har en typisk arcto-tertiär utbredning. Många odlade sorter finns som trädgårdsväxter. De trivs bäst i soliga och vindskyddade lägen. Vissa arter föredrar alkalisk jord, andra sur.

Arterna i magnoliasläktet är sinsemellan ganska olika varandra. Det finns både lövfällande och städsegröna magnolior. De är träd eller buskar. Bladen är vanligen ovala och otandade. Blommorna är oftast stora och doftar. Blomfärgen är vit, rosa, lila eller gul. Knopparna är känsliga för frost.

Magnoliorna är ett mycket gammalt släkte som fanns före bina. Blommorna utvecklades därför för att pollineras av skalbaggar. Man har funnit fossila lämningar av Magnolia acuminata som är 20 miljoner år gamla.

Släktet är uppkallat efter Pierre Magnol (1638–1715[1]), en botaniker som var föreståndare för den botaniska trädgården i Montpellier i Frankrike.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”magnolia”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/ordbok/svensk/magnolia. Läst 5 mars 2018. 
  2. ^ Grauls, Marcel; Swahn, Jan-Öjvind (2002). Bintje och Kalasjnikov : personerna bakom orden  : en uppslagsbok (Ny utg). Bromma: Ordalaget. Libris 8418652. ISBN 9189086376 . Sid. 199
Blommande magnolia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]