Hoppa till innehållet

Mahjong

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”Mah-Jong” leder hit. För designföretaget, se Mah-Jong (klädmärke). För patiensspelet, se Mahjong (patiens).

Mahjong (på kantonesiska: ma jeung, mandarin: 麻將; Pinyin: májiàng; ursprungligen 麻雀 - má què - vilket betyder "sparv"[1], japanska: mājan, koreanska: majak, vietnamesiska: mạt chược) är ett kinesiskt sällskapsspel, som vanligtvis spelas med fyra deltagare. Det kräver såväl skicklighet och planering som tur.

Ett mahjongparti spelas fyra ronder för varje vind, det vill säga 16 ronder, och den spelare som erhållit flest poäng efter 16 ronder vinner partiet. En rond avslutas med att en spelare som inte sitter som östans vind erhåller mahjong. Om ingen spelare erhåller mahjong delas inga poäng ut och ronden spelas om.

Mahjong spelas med 136 eller 144 spelbrickor, så kallade stenar.[2] Numera är stenarna ofta gjorda av plast, men tidigare tillverkades de ofta av bambu och ben. Stenarna är indelade i sju serier: drakar, vindar, cirklar, bambu, tecken, årstider samt blommor. Varje serie består av ett antal valörer och fyra stenar av varje valör, undantaget årstider och blommor där det endast finns en av varje valör. Cirklar, bambu och tecken har 9 valörer (1-9), vindar har fyra valörer (nordan, östan, sunnan och västan) och drakar har tre valörer (röd, grön och vit). Vid spel med 136 stenar plockas blommorna och årstiderna bort.

  • Cirklar (eller hjul): Varje sten har mellan en och nio cirklar.

  • Bambu: Varje sten har mellan två och nio bambupinnar förutom bambu 1 som har en fågel som sitter på bambu.

  • Tecken: Varje sten har ett kinesiskt tecken mellan ett och nio (一、二、三、四、五/伍、六、七、八 och 九).

Muren

Varje omgång inleds med att alla stenar läggs med valörsidan ner mot bordet. Därefter byggs muren bestående av fyra sidor med 36 stenar fördelat på två våningar. Den spelare vars vind är rondens vind slår med två tärningar för att bestämma från vilken del av muren som stenarna skall börja delas ut från. Därefter slår spelaren vars mur skall brytas tärningarna för att bestämma från vilken av stenarna som muren skall brytas. Dessa två stenar plockas ur muren och läggs uppe på muren, den ena mellan första och andra respektive femte och sjätte stenen från brottet, medurs i förhållande till brottet. Dessa 14 stenar bildar ruinen. Därefter delar spelaren som har rondens vind ut 13 stenar till varje spelare och tar en ytterligare sten själv.

En mahjong består av fyra kombinationer samt ett par. En kombination kan antingen vara tre stenar ur samma serie och med samma valör (pong), fyra stenar ur samma serie och med samma valör (kong) eller tre stenar ur samma serie med valörer i serie (chow). Ett par är två stenar ur samma serie och med samma valör. Det krävs minst 14 stenar för att göra mahjong och således är det endast rondens vind som kan göra mahjong direkt på given. Detta är dock ytterst ovanligt, men inte omöjligt, och brukar därför belönas maxpoäng eller specialpoäng.

Spelets gång

[redigera | redigera wikitext]

Spelaren som har rondens vind "kastar" den sten som han anser sig ha minst nytta av genom att säga vilken serie och valör stenen har och sedan lägga den mitt i området inuti muren. Om en spelare kan skapa en kombination av den kastade stenen tillsammans med stenar som denne har på hand kan den ropa in stenen genom att ropa vilken kombination som denne kan skapa med stenen. Chow kan endast ropas av den som sitter till höger om den som kastar stenen. Om ingen spelare ropar in stenen går turen vidare till näste spelare, den till höger om den som senast kastade en sten, som plockar en sten från muren och sedan kastar en sten. Spelet fortsätter så tills någon erhåller mahjong eller endast runinen kvarstår av muren. När man endast behöver en sista sten för att få Mah-Jong måste man kungöra att man "sitter på en sten", annars är Mah-jongen inte giltig.

Blommor och årstider är bonusstenar som inte behöver läggas ut i någon kombination utan ger poäng ensamma. Om en sådan sten läggs ut ska man direkt ta en extra sten från ruinen för att inte få för få stenar.

Mahjong solitaire

[redigera | redigera wikitext]

Mahjong solitaire (även känt som Shanghai solitaire, eller helt enkelt mahjong) är ett ensamspel som använder en uppsättning mahjong-brickor istället för kort. Det spelas oftare på en dator än som ett fysiskt bordsspel.

Namnet kommer från det fyra spelare stora spelet mahjong, men det spelas helt annorlunda.[3]

Vidare läsning

[redigera | redigera wikitext]
  • Wennerberg, Bengt (1986). Mah Jong. Stockholm: Prisma. ISBN 91-518-1974-0 
  • Luck, Steve (2008). Spel och lekar för regniga dagar. Stockholm: Bonnier Impact. sid. 38-41. ISBN 978-91-85605-26-2 
  • Spelboken (Ny uppl.). Stockholm: Forum. 1971. sid. 34-50 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]