Maisons Jaoul

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maisons Jaoul détail.jpg

Maisons Jaoul är två mindre bostadshus i stadsdelen Neuilly-sur-Seine i Paris. Husen ritades av arkitekten Le Corbusier 1937 för aluminiumfabrikören André Jaoul, men uppfördes inte förrän 1954-1956.

Arkitekturen bryter kraftigt mot den funktionalism som Le Corbusier tidigare uttryckte i exempelvis Villa Savoye och är snarare brutalistisk i sin råa och rustika materialitet. De båda byggnaderna innehåller två bostäder och är separerade av ett garage och en bakgård, men delar det exteriöra uttrycket med fasader i rött tegel, detaljer i trä och betongvalv vid takvåningen. Fönsterinsläppen är asymmetriskt utplacerade och skiljer i storlek och proportion, vilket tillsammans med synliga bjälklag i betong ger uppbrutna fasader. Interiörerna är småskaliga och innehåller skulpturala element som centralt placerade eldstäder och trappor. Färgsättningen är rik med väggpartier i rött, gult och blått och med de bärande strukturerna tydligt avläsbara. Samtliga mått och förhållanden i husen följer det, av Le Corbusier utvecklade, Modulorsystemet.

Jaoulhusen är sedan 1966 klassade som Byggnadsminnen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Le Corbusier: The Lyricism of Architecture in the Machine Age, sid. 68-71, Jean-Louis Cohen, Taschen 2004, ISBN 3-8228-3535-8
  • Sampò, Luca, Le Maisons Jaoul di Le Corbusier. La petite maison e la città contemporanea, FrancoAngeli, Milano 2010.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]