Majsmörblomma

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Majsmörblomma
Ranunculus auricomus Sturm52.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningRanunkelordningen
Ranunculales
FamiljRanunkelväxter
Ranunculaceae
SläkteRanunkelsläktet
Ranunculus
ArtMajsmörblomma
R. auricomus
Vetenskapligt namn
§ Ranunculus auricomus
AuktorLinné
Hitta fler artiklar om växter med

Majsmörblomma eller majranunkel[1][2] (Ranunculus auricomus) är en art i familjen ranunkelväxter och förekommer naturligt från Europa till Sibirien, Kaukasus och Grönland.

Det är en ört som är nära släkt med och ganska lik smörblomma (R. acris).

Väldigt ofta behandlar man majsmörblomman som en art men formellt sett är "majsmörblomma" ett samlingsnamn för uppåt två hundra apomiktiska så kallade "småarter" vilka sätter frö utan befruktning.

Karaktärsdrag[redigera | redigera wikitext]

Majsmörblomman är mycket lik revsmörblomman (R. repens) men de två arterna blommor vid olika, ej överlappande, perioder. Majsmörblomma blommar, precis som namnet antyder, i maj medan revsmörblomman blommar mellan juni och augusti. För att skilja på en vanlig smörblomma (R. acris) och en majsmörblomma kan man känna på blomskaftet, precis under blomman. Om blomskaftet är kantigt är det en majsmörblomma och om blomskaftet är runt så är det en vanlig smörblomma.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Anderberg, Arne A.. ”Den virtuella floran: Ranunculus auricomus L. - Majsmörblomma”. linnaeus.nrm.se. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/ranuncula/ranun/ranuaur.html. Läst 24 februari 2018. 
  2. ^ ”Majsmörblomma, Ranunculus auricomus - Blomväxter - NatureGate”. www.luontoportti.com. http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kukkakasvit/majsmorblomma. Läst 24 februari 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]