Malawisjön

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Malawisjön
Solnedgång vid Malawisjön
Solnedgång vid Malawisjön
Läge Malawi
Moçambique
Tanzania
Yta 29 600 km²
Längd 560 – 580 km
Bredd 75 km
Höjd 500 m ö.h.
Medeldjup 292 m
Maxdjup 706 m
Flöden
Tillflöden Ruhuhufloden
Utflöden Shirefloden
Övrigt
Öar Likoma
Chizumulu
12°11′S 34°22′Ö / 12.183°S 34.367°Ö / -12.183; 34.367

Malawisjön, tidigare Nyasasjön, är Afrikas tredje största sjö. Den ligger på gränsen mellan Malawi, Moçambique och Tanzania. Malawisjöns utlopp är floden Shire som är en biflod till Zambezi. Sjön ligger 474 meter över havet. Den uppskattas vara mellan en och två miljoner år gammal och på grund av det tropiska klimatet är vattnet ständigt skiktat med ett varmt lager nära ytan och ett kallare lager under detta. Vattnet är mycket klart. Vattennivån varierar med årstiderna, men även i längre cykler som sträcker sig över flera år.

I sjön finns troligen mer än 500 fiskarter, vilket är det största antalet arter i en insjö i världen. Mer än 90 % av arterna är endemiska. Speciellt viktiga är cikliderna, där samtliga, förutom fem, av över 400 arter är endemiska för Malawisjön. Av övriga fiskarter är 28 endemiska för sjön. Fiskarnas betydelse för evolutionsforskningen är jämförbar med finkarnasGalapagosöarna. Många av sjöns ciklidarter är populära akvariefiskar.

Malawisjöns nationalpark[redigera | redigera wikitext]

Malawisjöns nationalpark är belägen vid södra delen av Malawisjön och omfattar bland annat Nankumbahalvön, tolv öar och en vattenzon som sträcker sig 100 meter ut från land. Nationalparkens yta är 9 400 hektar. Cape Maclear på Nankumbahalvöns norra del är ett område med branta, trädbevuxna berg. Vanligen stupar bergen brant ner i sjön, men det finns ett antal sandstränder. Samtliga öar är helt eller huvudsakligen klippöar. Förr växte tät skog både på öarna och andra områden, men på grund av avverkning består vegetationen där numera mest av buskar.

Av Malawisjöns alla fiskarter uppträder åtminstone hälften i nationalparken. Bland övriga djur finns bland annat flodhäst, leopard, zebra och babian liksom alla andra många fågelarter och reptiler.

Malawisjöns nationalpark upptogs på Unescos världsarvslista 1984.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]