Moçambique (ö)

Världsarv
Moçambiqueön
Ilha de Moçambique
Koloniala byggnader
Geografiskt läge
Koordinater15°2′12″S 40°43′58″Ö / 15.03667°S 40.73278°Ö / -15.03667; 40.73278
LandMoçambique
Region*Afrika
Data
TypKulturarv
Kriterieriv, vi
Referens599
Historik
Världsarv sedan1991  (15:e mötet)
Ilha de Moçambique på kartan över Moçambique
Ilha de Moçambique
.
* Enligt Unescos indelning.

Moçambiqueön (portugisiska: Ilha de Moçambique) är en ö i Indiska oceanen på vilken en gammal befäst stad med samma namn är belägen. Idag ingår ön och bebyggelsen i den moderna stadsbildningen Cidade Ilha de Moçambique, som även omfattar områden på fastlandet samt på ytterligare ett par öar.

Ön, som har ca 48 000 invånare,[1] är belägen nära kusten i provinsen Nampula i Moçambique och var från början en portugisisk handelsstation på vägen till Indien.

Ön och den historiska stadskärnan, som 1991 blev ett av Unescos världsarv, utmärker sig genom sin arkitektur från 1500-talet. Byggnaderna är alla uppförda med samma teknik och byggnadsmaterial och har tidstypiska dekorationer. En drygt 3 km lång bro byggdes 1967 och sammanbinder ön med fastlandet.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Moçambiqueön är uppbyggd av ett korallrev i Moçambiquekanalen 3 kilometer utanför den östafrikanska kusten. Ön är cirka 3 kilometer lång och mellan 200 och 500 meter bred och tillhör Nampulaprovinsen. Öster om huvudön ligger två obebodda öar, Goa och Zena.[2]

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Klimatet är det likadant som på fastlandet med en torrperiod och en regnperiod. Temperaturen är svalare än på fastlandet och ön är utsatt för tropiska cykloner.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Ön användes av arabiska handelsmän som en handelsstation från 900-talet till slutet av 1400-talet. Vasco da Gama landsteg på ön år 1498 och gjorde anspråk på ön å Portugals vägnar. Moçambiqueön var vid tidpunkten befolkad av araber och afrikaner, och där fanns en viktig arabisk hamn med flera skeppsvarv. Ön styrdes av sultanen Ali Musa Mbiki (Musa al Big), som var underställd sultanen i Zanzibar.[3] Fyra år senare återvände da Gama med portugisiska kolonister som kom att bygga de första befästningarna på ön. Öns ekonomiska betydelse minskade efter nedgången av slavhandeln i mitten av 1800-talet och på grund av Suezkanalen som invigdes 1869.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Ön var en portugisisk koloni i 475 år och har en typisk kolonial arkitektur blandad med arabisk arkitektur på den norra delen av ön, och afrikansk byggnadsteknik med hyddor täckta med palmblad på den södra delen.[4]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Personer från Moçambiqueön[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Mozambique, Island of". Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2015.
  2. ^ [a b] ”The Island of Mozambique”. worldatlas.com. Läst 26 september 2017.
  3. ^ ”History of Island of Mozambique” Arkiverad 4 oktober 2017 hämtat från the Wayback Machine.. Läst 2 oktober 2017.
  4. ^ ”Island of Mozambique”. Läst 3 oktober 2017.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • "Mozambique, Island of". Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Ultimate Reference Suite. Chicago: Encyclopædia Britannica, 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]