Malcolm – Ett geni i familjen

Från Wikipedia
Malcolm - ett geni i familjen
OriginaltitelMalcolm in the Middle
GenreSituationskomedi
Skapad avLinwood Boomer
Medverkande
Musik"Boss of Me" med They Might Be Giants
Antal avsnitt151
Längd (per avsnitt)cirka 20 minuter
Antal säsonger7
LandUSA USA
Språkengelska
Produktion
ProduktionsbolagSatin City
Regency Television
Fox Television Studios
Exekutiv producent
Sändning
OriginalkanalFOX
Originalvisning5 januari 200014 maj 2006
Bildformat1080i 16:9 (HDTV
LjudformatDolby Digital 5.1
Statusnedlagd
Externa länkar
IMDb

Malcolm - Ett geni i familjen (Malcolm in the Middle) var en amerikansk komediserie som visades på Fox från 2000 till 2006. Serien handlar om det unga geniet Malcolm och hans liv med sin långt ifrån smarta familj.

Första avsnittet sändes 9 januari 2000. Serien avslutades 14 maj 2006 efter 7 säsonger, totalt blev det 151 avsnitt.

Serien har visats i SverigeTV4, den sändes då under det svenska namnet Malcolm, ett geni i familjen. Serien sändes senare på TV3 och då användes den engelskspråkiga titeln.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Manuset till denna serie har både humor och ironi med snabba, smarta repliker och lustiga situationer. Malcolm (Frankie Muniz) kommer från en arbetarklassfamilj som består av honom själv, hans tre bröder och deras föräldrar, som i princip bara försöker få det att "gå runt" tills den sista fyller arton och kan ta hand om sig själv. Malcolms äldsta bror Francis, (Christopher Kennedy Masterson), har skickats till en militärskola. Kvar där hemma är Reese (Justin Berfield), den näst äldste sonen, som oftast använder knytnäven dubbelt så fort som sin hjärna och den yngsta Dewey, som spelas av halvsvenske Erik Per Sullivan. I den fjärde säsongen tillkommer ännu en familjemedlem, lilla Jamie.

Serien är skapad av tv-producenten Linwood Boomer och tittarna ser det mesta av handlingen ur Malcolms perspektiv. Han är en vanlig kille som är nöjd med att åka skateboard, bråka med sina syskon och undvika mobbaren Spath på skolgården. Plötsligt vänds dock Malcolms värld upp och ner, när man kommer på att han har ett IQ på 165. Han tvingas börja i skolans elitklass där alla de andra eleverna är smarta, men helt socialt misslyckade nördar. Pappa Hal (Bryan Cranston) och mamma Lois (Jane Kaczmarek) kanske inte har den mest välklippta gräsmattan, det renaste huset eller de mest väluppfostrade barnen, men trots att de alla lever i en liten värld av kaos, vet både Malcolm och hans bröder att de är älskade.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Huvudroller[redigera | redigera wikitext]

Återkommande roller[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]