Malmö Ångbåts AB

Från Wikipedia

Malmö Ångbåts AB var ett svenskt rederi, verksamt i Malmö 1835-1875. Efterträdaren Malmö Nya ångbåts AB var verksamt 1876–1924.

Bolaget bildades 1835 och beställde samma år en hjulångare att byggas i Karlshamn. Fartyget som var en hjulångarskonert levererades 1836 och fick namnet Malmö, och sattes i linjetrafik Malmö-Köpenhamn-Lübeck. 1847 inköptes även den då tre år gamla danska hjulångaren Isefjord som döptes om till Freja och sattes in på lustturer Malmö-Köpenhamn samt längs skånekusten. 1848 köptes järnhjulångsskonerten L'Aigle från Norrköping och döptes om till Öresund och sattes in på linjen Malmö-Köpenhamn-Helsingör-Helsingborg. Man fick därefter problem med ekonomin, i januari 1849 såldes Freja på auktion till västkusten, och under sommaren samma år såldes Öresund. Man fortsatte därefter fram till 1858 trafiken med den nu ganska ålderstigna Malmö, då hon ersattes av den vid Lindholmens verkstad byggda L. I. Bager. Malmös ångpanna och ångmaskin demonterades och monterades i det nybyggda fartyget och det äldre fartyget skrotades. L. I. Bager fortsatte på traden Malmö-Köpenhamn-Lübeck. 1859 erhöll man även hjulångfartyget Ystad från Motala Verkstad som sattes in på en längre linje Kristiania-Göteborg-Hallandskusten-Malmö-Ystad-Stettin. Man råkade nu i konkurrens med Hallands Ångbåtsaktiebolag, vilket ledde till att man inledde samtrafik. 1871 köpte bolagen tillsammans det tidigare finska kustfartyget Amiral von Platen som döptes om till Svanen. Hon sattes in på trafik Malmö-Köpenhamn-Lübeck, men visade sig för liten för uppgiften och genomgick en ombyggnad där hon förlängdes. 1872 såldes Ystad till Norge. 1875 inträffade dock en katastrof för bolaget när L. I. Bager fattade eld på en tur från Köpenhamn och sjönk. 31 personer omkom. Fartyget var inte i heller försäkrat. Olyckan innebar slutet för Malmö Ångbåts AB som upplöstes.

Malmö Nya Ångbåts AB[redigera | redigera wikitext]

Ur spillrorna av Malmö Ångbåts AB bildades våren 1876 Malmö Nya Ångbåts AB. Bolaget inköpte fartyget Orion som sattes i trafik på linjen Göteborg-Hallandskusten-Malmö-Lübeck. Fartyget var dock gammalt och behövde upprustning, vilket dock fick dröja till 1884. 1894 införskaffades tillsammans med Hallands Ångbåtsaktiebolag linjeångaren Lübeck, med Malmö Nya Ångbåts AB som ägare av 25 %. 1898 såldes Orion och i stället byggdes 1897 det nya ångfartyget Malmö i Lübeck. Slutet för bolaget blev när Malmö en natt 28 januari 1920 lastad med styckegods i närheten av Rättarens fyr i Göteborgs skärgård gjorde en skarp kursändring och råkade ut för en överhalning och fick slagsida. Man tvingades dumpa lasten men hård vind gjorde att slagsidan förvärrades och sedan fartyget övergivits sjönk hon. Malmö kunde bärgas inom kort, men under de dåliga konjunkturerna blev förlisningen en katastrof för det lilla bolaget. Malmö överläts på Hallands Ångbåtsaktiebolag mot att de löste ut Malmöbolaget skulder så att de kunde träda i likvidation. Sista bolagsstämman hölls 28 januari 1924.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Svensk kustsjöfart 1840-1940 – Passagerar- och lastångfartyg i annonserad linjefart under 100 år. Fartyg, rederier och linjer, Carl-Gunnar Olsson. s. 114–115