Malmö museums naturhistoriska dioramor

Från Wikipedia

Malmö Museers naturhistoriska dioramor skapades på 1930- och 1940 talen. Åren 1920–1923 skapade Olof Gylling, intendent vid Malmö museer, fem dioramor till Göteborgs Naturhistoriska museums nybyggnad i Slottsskogen.[1] 2016 finns åtta historiska dioramor att se på Malmö museer.

Giraffen i entrén

Malmö museers giraff har stått i entrén på Slottsholmen sedan 1937. Giraffen är en hona och var dräktig när den sköts.

Den ofödda ungen donerades till Tornbladinstitutet i Lund[2] där den finns i spritpreparat i dag.

Historia

Giraffen sköts den 26 februari 1930 nära Mount Elgon i Kenya. Skytten, Lundaprofessorn och embryologen Ivar Broman, kröp fram i skydd av termitstackar för att kunna använda ett gevär med kikarsikte på 200 meters håll.

1930 var det helt förbjudet att skjuta en hongiraff i Kenya. Det skyddade djuret ingick i en hjord som ofta tog vägen över ett majsfält nära Mount Elgon i Östafrika.

En engelsk överste som odlade majs på sin farm hade vänt sig till regeringen eftersom giraffhjorden trampade ner grödan. Områdets överste jaktviltvårdare gav klartecken – två fick skjutas. Försvann inte hjorden då, fick han döda två till.

Så här beskriver Broman själv förloppet:

”Jag skyndade fram och hade min grovkalibriga pistol beredd. Till min stora överraskning var den redan död. Från en enda, endast lillfingerstor kula i mjukdelen av det understa halspartiet.”

Tre dräktiga honor och en hanne av släktet Rothschildgiraff sköts. Ivar Broman jagade giraffer för att få tag i foster till ryggradsdjur för embryologisk forskning som omfattade både djur och människa.

Den ofödda kalven lades i sprit och undersöktes noga på plats.

De tre honorna finns uppstoppade på Malmö Museer, Naturhistoriska museet i Göteborg och i Nairobi.

Tornbladsinstitutet förvaras giraffens foster i sprit.[3]

Älgar (Alces alces)

Älggruppen monterades omkring 1937 av konservatorn på Malmö museer Ernst Einfeldt. Dioramat visar en tjur och en ko i ett sydsvenskt landskap. Båda djuren kom till Malmö den 9 oktober 1934. Tjuren skänktes av J. Erichs och L. Bohlin och kommer från Klövaryds socken i Småland. Kon kommer från Timans Kronopark i Skåne och skänktes av E. Herslow. Djuren är monterade enligt "Akeley-metoden". D.v.s. skinnen monteras över en gipsavgjutning. Fonden är målad av konstnären och konservatorn Kjell Kolthoff. [4]

1985 renoverades dioramat men miljön ändrades inte utan den ursprungliga karaktären behölls. Dock behandlades trädstammar med akrylplast för att skapa en känsla av en fuktigare miljö och en PVC-modell av en svart skogssnigel placerades i gräset i förgrunden. Även fåglar och svampar placerades in för att skapa en mer levande miljö. Tjuren försågs också med salivdroppar av akrylplast.

Källor

Noter

  1. ^ Kring titelbladet, s. 12-13, tidskriften Diorama, 1984, nr.1/2. 
  2. ^ ”Här är Lunds gömda källare – full av foster”. Sydsvenskan. http://www.sydsvenskan.se/2016-08-15/har-ar-lunds-gomda-kallare--full-av-foster. Läst 8 mars 2017. 
  3. ^ ”Historien om den älskade museigiraffen”. Sydsvenskan. http://www.sydsvenskan.se/2014-07-13/historien-om-den-alskade-museigiraffen. Läst 8 mars 2017. 
  4. ^ Kring titelbladet, s. 20 i tidskriften Diorama, 1987, nr 1.