Malmö Audioproduktion
Utseende
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2014-09) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Malmö Audioproduktion var ett skivbolag som existerade under nästan två decennier, fram till 2003. Bakom stod Bertil Östberg, musiker (klarinett) och ljudtekniker.
Idéerna var två:
- Mycket hög ljudkvalitet - speciellt modifierade bandspelare (Revox-Studer), två-mikrofonteknik med ORTF-konfiguration, dvs. franska radions och televisionens mikrofonuppställning, och ingen dynamikbegränsning, inga filter, ingen efterbehandling av signalen, extrem noggrannhet med val av lokal och mikrofonplacering,
- Fokus på modern klassisk musik, inte sällan specialskriven för artisten och vid flera tillfällen även uruppförande, eller alternativt sällan (in-)spelad klassisk musik. För konvoluten anlitades ofta lokala konstnärer och fotografer, inte sällan ur artistens bekantskapskrets, vilket gav en speciell grafisk profil.
Inspelade artister (urval)
[redigera | redigera wikitext]- Hans-Ola Eriksson (orgel)
- Tom Ernst (piano)
- Olof Höjer (piano)
- Helen Jahren (oboe)
- Erik Lundkvist (orgel)
- Tove Lønskov (piano)
- Lucia Negro (piano)
- Christer Persson (gitarr)
- Hans Pålsson (piano)
- Mats Rondin (cello)
- Gunnar Spjuth (gitarr)
- Terje Thivång (flöjt)
- Karl-Erik Welin (orgel)
- Manuela Wiesler
- Ensemble Ars Nova
- Helsingborgs Symfoniorkester
- Malmö Kammarkör
- Malmö Symphonic Winds
- Norrköpings Symfoniorkester
- Uppsala Chamber Soloists
Vid sidan om det "klassiska" fanns också ett par jazzskivor och skånsk folkmusik.
Inspelningarna marknadsfördes först på kompaktkassetter och LP-skivor men från och med slutet av 1980-talet gjordes inspelningar på CD.
Två grammisar hann det bli innan företaget upphörde efter Bertil Östbergs död 2003.