Mambor

Från Wikipedia
Mambor
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningOrmar
Serpentes
FamiljGiftsnokar
Elapidae
SläkteMambor
Dendroaspis
Vetenskapligt namn
§ Dendroaspis
AuktorSchlegel, 1848
Hitta fler artiklar om djur med

Mambor (Dendroaspis) är ett dagaktivt släkte i familjen giftsnokar som lever i Afrika. Släktnamnet är sammansatt av forngrekiska "dendro", träd, och "aspis", huggorm, i den generella bemärkelsen giftig orm.

Samtliga mambor har ett för människan farligt gift,[1] främst bestående av nervgifter.

Vuxna exemplar är med en längd av 1,5 till 4 meter medelstora till stora ormar. De grönaktiga arterna klättrar främst i växtligheten och den svarta mamban är marklevande. Mambor har fåglar och mindre däggdjur som byten. De är aktiva på dagen.[1]

Arter[redigera | redigera wikitext]

  • Svart mamba (Dendroaspis polylepis) Den lever i södra Afrika, huvudsakligen på savanner, i klippor och öppna skogslandskap, ofta i buskar och små träd. Födan består i huvudsak av små fåglar och gnagare och trots sitt rykte har den stor betydelse för skadedjursbekämpningen.
  • Grön mamba (Dendroaspis angusticeps), även kallad östlig grön mamba, är en trädlevande giftsnok som lever från de kustnära skogarna i Östra Kapprovinsen i Sydafrika, till Moçambique och Zimbabwe. Gröna mambor bygger sina bon nära träd, ofta i gröna skogar, kustskogar eller fuktiga savanner. Bambusnår och mangoplantager är också kända tillhåll.
  • Västlig grön mamba (Dendroaspis viridis), även kallad västlig mamba och västafrikansk mamba, är en lång och tunn trädlevande giftsnok som förekommer i Västafrikas regnskogar, bland annat i Liberia och Elfenbenskusten.
  • Dendroaspis jamesoni (Jamesons mamba). Förekommer främst i centralafrikas ekvatorbälte, från västkusten till Kenyas västligaste delar.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Mattison, Chris (2015). ”Gattung Dendroaspis” (på tyska). Schlangen der Welt. London, München: Dorling Kindersley. sid. 184. ISBN 978-3-8310-3145-0