Mambor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mambor
Black Mamba 01.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningOrmar
Serpentes
FamiljGiftsnokar
Elapidae
SläkteMambor
Dendroaspis
Vetenskapligt namn
§ Dendroaspis
AuktorSchlegel, 1848
Hitta fler artiklar om djur med

Mambor (Dendroaspis) är ett dagaktivt släkte i familjen giftsnokar som lever i Afrika. Släktnamnet är sammansatt av forngrekiska "dendro", träd, och "aspis", huggorm, i den generella bemärkelsen giftig orm.

Samtliga mambor har ett för människan farligt gift,[1] främst bestående av nervgifter.

Vuxna exemplar är med en längd av 1,5 till 4 meter medelstora till stora ormar. De grönaktiga arterna klättrar främst i växtligheten och den svarta mamban är marklevande. Mambor har fåglar och mindre däggdjur som byten. De är aktiva på dagen.[1]

Arter[redigera | redigera wikitext]

  • Svart mamba (Dendroaspis polylepis) Den lever i södra Afrika, huvudsakligen på savanner, i klippor och öppna skogslandskap, ofta i buskar och små träd. Födan består i huvudsak av små fåglar och gnagare och trots sitt rykte har den stor betydelse för skadedjursbekämpningen.
  • Grön mamba (Dendroaspis angusticeps), även kallad östlig grön mamba, är en trädlevande giftsnok som lever från de kustnära skogarna i Östra Kapprovinsen i Sydafrika, till Moçambique och Zimbabwe. Gröna mambor bygger sina bon nära träd, ofta i gröna skogar, kustskogar eller fuktiga savanner. Bambusnår och mangoplantager är också kända tillhåll.
  • Västlig grön mamba (Dendroaspis viridis), även kallad västlig mamba och västafrikansk mamba, är en lång och tunn trädlevande giftsnok som förekommer i Västafrikas regnskogar, bland annat i Liberia och Elfenbenskusten.
  • Dendroaspis jamesoni (Jamesons mamba). Förekommer främst i centralafrikas ekvatorbälte, från västkusten till Kenyas västligaste delar.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Mattison, Chris (2015). ”Gattung Dendroaspis” (på tyska). Schlangen der Welt. London, München: Dorling Kindersley. sid. 184. ISBN 978-3-8310-3145-0