Mambor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mambor
Black Mamba 01.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Ordning Fjällbärande kräldjur
Squamata
Underordning Ormar
Serpentes
Familj Giftsnokar
Elapidae
Släkte Mambor
Dendroaspis
Vetenskapligt namn
§ Dendroaspis
Auktor Schlegel, 1848
Hitta fler artiklar om djur med

Mambor (Dendroaspis) är ett dagaktivt släkte i familjen giftsnokar som lever i Afrika. Släktnamnet är sammansatt av forngrekiska "dendro", träd, och "aspis", huggorm, i den generella bemärkelsen giftig orm. Samtliga mambor har ett för människan farligt gift, främst bestående av nervgifter.

Arter[redigera | redigera wikitext]

  • Svart mamba (Dendroaspis polylepis) Den lever i södra Afrika, huvudsakligen på savanner, i klippor och öppna skogslandskap, ofta i buskar och små träd. Födan består i huvudsak av små fåglar och gnagare och trots sitt rykte har den stor betydelse för skadedjursbekämpningen.
  • Grön mamba (Dendroaspis angusticeps), även kallad östlig grön mamba, är en trädlevande giftsnok som lever från de kustnära skogarna i Östra Kapprovinsen i Sydafrika, till Moçambique och Zimbabwe. Gröna mambor bygger sina bon nära träd, ofta i gröna skogar, kustskogar eller fuktiga savanner. Bambusnår och mangoplantager är också kända tillhåll.
  • Västlig grön mamba (Dendroaspis viridis), även kallad västlig mamba och västafrikansk mamba, är en lång och tunn trädlevande giftsnok som förekommer i Västafrikas regnskogar, bland annat i Liberia och Elfenbenskusten.
  • Dendroaspis jamesoni (Jamesons mamba). Förekommer främst i centralafrikas ekvatorbälte, från västkusten till Kenyas västligaste delar.

Galleri[redigera | redigera wikitext]