Hoppa till innehållet

Mangårdsbyggnad

Från Wikipedia
Mangårdsbyggnad i Fågelsjö Gammelgård
Mangårdsbyggnaden flankeras av ekonomibyggnader. I detta fall har en modernare mangårdsbyggnad byggts, och den gamla har bevarats.

Mangårdsbyggnad, manbyggnad eller manhus är en gårds bostadshus,[1][2] det vill säga det hus som människorna bor i, till skillnad från djurens ladugårdar och stall, samt ekonomibyggnader, vagnslider och andra lantbruksbyggnader. Karaktärsbyggnad var en manbyggnad avsedd för ståndspersoner.[3]

Ibland förekommer det att man grupperar mangårdsbyggnaden så att en väg leder rakt mot den. En vanlig gruppering är att byggnaden står i mitten bland byggnaderna, eller flankerad av andra byggnader. Ofta återfinns samma arkitektur bland de olika byggnaderna. I Sverige är det vanligt med röd färg och vita knutar.

”Mangårdsbyggnad” är inte bara ett vardagsspråkligt eller kulturhistoriskt ord, utan är Skatteverkets officiella benämning på privatbostaden på en lantbruksenhet.[4] En mangårdsbyggnad är ett småhus,[5] men bör inte benämnas en villa, eftersom mangårdsbyggnaden inte är byggd på en enkom för ändamålet avstyckad villatomt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordbok, band 16 spalt M 164 band 16, artikeln ”man”, sammansättningarna ”mangård”, "manhus" och ”mangårdsbyggnad. Tryckår 1942
  2. ^ Anders Fredrik Dalin: Ordbok öfver svenska språket : Sednare delen. L–Ö. Sidan 73. Stockholm 1883.
  3. ^ Svenska Akademiens ordbok: Karaktärsbyggnad
  4. ^ ”Gränsdragningen mellan privatbostads- och näringsfastighet”. Skatteverket. 2020. https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2020.8/2718.html?q=mang%C3%A5rdsbyggnad. Läst 18 juni 2020. 
  5. ^ ”Näringsfastigheter och byggnader – internationella frågor”. Skatteverket. 2020. https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2020.8/331002.html?q=mang%C3%A5rdsbyggnad. Läst 18 juni 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]