Mangårdsbyggnad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mangårdsbyggnad i Fågelsjö Gammelgård
Mangårdsbyggnaden flankeras av ekonomibyggnader. I detta fall har en modernare mangårdsbyggnad byggts, och den gamla har bevarats.

Mangårdsbyggnad eller manbyggnad är en gårds bostadshus,[1][2] det vill säga det hus som människorna bor i, till skillnad från djurens ladugårdar och stall, samt ekonomibyggnader, vagnslider och andra lantbruksbyggnader.

Ibland förekommer det att man grupperar mangårdsbyggnaden så att en väg leder rakt mot den. En vanlig gruppering är att byggnaden står i mitten bland byggnaderna, eller flankerad av andra byggnader. Ofta återfinns samma arkitektur bland de olika byggnaderna. I Sverige är det vanligt med röd färg och vita knutar.

”Mangårdsbyggnad” är inte bara ett vardagsspråkligt eller kulturhistoriskt ord, utan är Skatteverkets officiella benämning på privatbostaden på en lantbruksenhet.[3] En mangårdsbyggnad är ett småhus,[4] men bör inte benämnas en villa, eftersom mangårdsbyggnaden inte är byggd på en enkom för ändamålet avstyckad villatomt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordbok, band 16 spalt M 164 band 16, artikeln ”man”, sammansättningarna ”mangård” och ”mangårdsbyggnad. Tryckår 1942
  2. ^ Anders Fredrik Dalin: Ordbok öfver svenska språket : Sednare delen. L–Ö. Sidan 73. Stockholm 1883.
  3. ^ ”Gränsdragningen mellan privatbostads- och näringsfastighet”. Skatteverket. 2020. https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2020.8/2718.html?q=mang%C3%A5rdsbyggnad. Läst 18 juni 2020. 
  4. ^ ”Näringsfastigheter och byggnader – internationella frågor”. Skatteverket. 2020. https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2020.8/331002.html?q=mang%C3%A5rdsbyggnad. Läst 18 juni 2020.