Mannen med oxpiskan

Från Wikipedia
Mannen med oxpiskan
(High Plains Drifter)
GenreVästern, Thriller
RegissörClint Eastwood
ProducentRobert Daley, Jennings Lang
ManusErnest Tidyman
SkådespelareClint Eastwood
Verna Bloom
Marianna Hill
OriginalmusikDee Barton
ProduktionsbolagThe Malpaso Company
Premiär6 april 1973 (världspremiär i Los Angeles)
16 juli 1973 (Sverige)
USA 22 augusti 1973 (allmän premiär i USA)
Speltid105 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet
Yle Arenan

Mannen med oxpiskan (originaltitel: High Plains Drifter) är en amerikansk västernfilm från 1973 med Clint Eastwood i regi och huvudroll. Filmen hade världspremiär den 6 april i USA och svensk premiär den 16 juli 1973.

Eastwoods karaktär har tydliga influenser av Mannen utan namn i Sergio Leones För en handfull dollar och dess uppföljare. Eastwoods regi är också inspirerad av Leone, bland annat genom widescreen-kompositioner (av cinematografen Bruce Surtees) liknande de i "Dollartrilogin". Men Mannen med oxpiskan har ett snabbare tempo, influerat av Eastwoods andra mentor, Don Siegel (Eastwood har berättat att slutscenen i filmen har två gravstenar med "Sergio Leone" och "Don Siegel", avsett som en komisk dedikation till de båda regissörerna).

Handling[redigera | redigera wikitext]

En främling rider in i den lilla staden Lago och det dröjer inte länge förrän han har dödat tre bråkmakare. Stadens invånare imponeras och erbjuder honom jobbet att skydda staden mot tre skurkar. Ett år tidigare såg befolkningen till att tre skurkar åkte i fängelse, och de har svurit att hämnas. Främlingen får fria händer och förbereder staden på skurkarnas ankomst. Men stadens invånare är inte fullt så oskyldiga som man först kan tro. När skurkarna dyker upp får många sitt rättmätiga straff.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]