Vit jägare, svart hjärta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vit jägare, svart hjärta
(White Hunter, Black Heart)
Genre drama
Regissör Clint Eastwood
Producent Clint Eastwood
Manus Peter Viertel
James Bridges
Burt Kennedy
Baserad på White Hunter Black Heart av
Peter Viertel
Skådespelare Clint Eastwood
Jeff Fahey
George Dzundza
Alun Armstrong
Marisa Berenson
Originalmusik Lennie Niehaus
Fotograf Jack N. Green
Klippning Joel Cox
Produktionsbolag Malpaso Productions
Rastar
Distribution Warner Bros.
Premiär
Speltid 110 minuter
Land USA
Språk engelska
IMDb SFDb

Vit jägare, svart hjärta (engelska: White Hunter, Black Heart) är en amerikansk dramafilm som hade biopremiär i USA den 14 september 1990[1] i regi av Clint Eastwood. Manuset skrevs av Peter Viertel, James Bridges och Burt Kennedy, baserat på romanen White Hunter Black Heart av Peter Viertel. Clint Eastwood spelar huvudrollen som John Wilson, som är löst baserad på filmskaparen John Huston.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om regissören John Wilson (Clint Eastwood) som reser till Afrika för att spela in sin nästa film. Med sig tar han manusförfattaren Pete Verrill (Jeff Fahey). I Afrika blir Wilson besatt av att jaga elefanter samtidigt som han ska förbereda inför filmteamets ankomst. Detta leder till många konflikter mellan de två männen eftersom Verrill avskyr tanken om att skjuta ett så majestätiskt djur som elefanten bara för nöjes skull. Även Wilson säger att det är så fel att det inte bara är ett "brott" utan en "synd" men han kan ändå inte komma över sitt begär att fälla en elefant. När Wilson till slut inser att han inte kan skjuta en elefant så får det ett tragiskt pris när den lokala expertguiden Kivu (Boy Mathias Chuma) dör när han skyddar Wilson från den elefant som Wilson skulle skjuta.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”White Hunter, Black Heart” (på engelska). Box Office Mojo. 14 september 1990. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=whitehunterblackheart.htm. Läst 8 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]