Manzanares el Real

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Manzanares el Real
Kommun
Torg i mitten av samhället.
Torg i mitten av samhället.
Land Spanien Spanien
Region Madrid
Provins Provincia de Madrid
Höjdläge 1 102 m ö.h.
Koordinater 40°44′26″N 3°54′02″V / 40.74064°N 3.90053°V / 40.74064; -3.90053
Folkmängd 7 949 (2015-12-28)[1]
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 6359306
Läge i Spanien
Red pog.svg
Läge i Spanien
Manzanares el Real
Manzanares el Real

Manzanares el Real är en kommun i Spanien[1] belägen i den autonoma regionen Madrid, i den centrala delen av landet, 40 km norr om huvudstaden Madrid. Den ligger vid foten av bergskedjan Sierra de Guadarrama och vid stranden av vattenreservoaren vid Santillana. Antalet invånare är 7 949.[1]

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Manzanares är den femte största kommunen i Madridregionen, med 128,4 km², och en av de rikaste och ekologiskt mest intressantaste. Den ligger ihop med naturparken Parque Regional de la Cuenca Alta del Manzanares och vid kommunens gränser finns betydande naturområden som La Pedriza och embalse de Santillana, förutom Ventisquero de la Condesa, där floden Manzanares rinner upp, och Cabezas de Hierro, det näst högsta berget i Sierra de Guadarrama, med 2 381 m ö.h.

Slottet Manzanares el Real

I kommunen finns ett betydande kulturminne, nämligen slottet Mendoza (också kallad Manzanares el Real), det bäst bevarade i Madrid och en av de mest betydande i Spanien. Det ligger längs turiststråket för Madrids slott, befästningar och vakttorn, tillsammans med det gamla slottet i Manzanares el Real, den andra befästningen på orten.

Historia[redigera | redigera wikitext]

La Ermita de Nuestra Señora de la Peña Sacra[redigera | redigera wikitext]

Ermitan ligger på klippan la Peña Sacra, från vilken man har en utsikt över La Pedriza. Konstruktionen är från 1500-talet, med senare tillbyggnader från 1600-talet. Helgonbilden La Virgen de la Peña Sacra ("Jungfrun av Peña Sacra") är en modern kopia av den försvunna bilden från 1800-talet, med undantag för Jesusbarnet (el Niño) som är från äldre tider. Det finns olika dokument som kopplar ihop la Peña de la Sacra med druidiska kulter, och närvaron av keltiska präster som firade sina riter i skogarna runt första millenniet efter Kristus.

Det är okänt när dyrkandet av helgonbilden la Virgen de la Peña Sacra började, på grund av svårigheterna att hitta dokument äldre än från 1500-talet. Utan tvekan har kultens betydelse ökat fram mot 1700-talet. För närvarande finns en betydande tillbedjan av helgonet, fast det inte är skyddshelgon för regionen.

År 1769, under firandet av helgonet, förlorade man kontrollen över ljusen som omgav helgonbilden i kyrkan och allt tog eld. Endast sakristian undkom, och kyrkan lämnades utan torn, tak och helgonbilder. Till och med själva helgonet blev bränt. Samtidigt, berättar, berättar Bernaldo de Quirós, i sin berättelse om händelser från Manzanares gamla värdshus, blev ermitan föremål för en attack av banditer som bodde i området, men försvarades modigt av vaktstyrkan för Peña Sacra. I mer modern tid, har ermitan varit inblandad i nya händelser. Under Spanska inbördeskriget blev ermitan delvis förstörd och den äldsta helgonbilden av jungfru Maria försvann.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Arkeologiska fynd[redigera | redigera wikitext]

Etnologiska och arkeologiska museet i Manzanares (Museo Etnológico y Arqueológico) har en utställningshall för de arkeologiska fynd som har hittats i olika bosättningsplatser i kommunen. Bland de otaliga skatter som visas, finnas stenhackor, flintredskap, lerkärl, förhistoriska grottmålningar, kvarnstenar, rester från visigoternas gravsättningar, keramik från medeltiden och vissa moderna manuskript. En historisk exposé som visar Manzanares under tidens gång.

Manzanares och filmkonsten[redigera | redigera wikitext]

Manzanares el Real har varit skådeplatsen för flera stora filmproduktioner, bland dessa kan nämnas El Cid, Alexander den store, Romarrikets fall, och olika Vilda Västern-filmer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ [a b c] Manzanares el Real hos Geonames.org (cc-by); post uppdaterad 2015-12-28; databasdump nerladdad 2016-04-24