Hoppa till innehållet

Marcus Gavius Apicius

Från Wikipedia

Marcus Gavius Apicius, som levde under 000-talet under Tiberius styre, tros ha varit en romersk gourmet och lyxälskare och den mest berömde kokboksförfattaren under antiken. Den romerska kokboken Apicius är ofta, men felaktigt, tillskriven honom. Han var huvudperson i ett känt verk som nu är förlorat av den grekiske grammatikern Apion. Apicius smeknamn (det vill säga 'Apicius') kommer från en tidigare Apicius, som levde runt 90-talet f.Kr, vars familjenamn det kan ha varit. Om det är sant, kom Apicius att betyda "fantastisk" som ett resultat av ryktbarheten av denna tidigarelevande lyxälskaren.

Bevis för att Apicius någonsin har levat kommer delvis från samtida eller nästan samtida källor, men är delvis filtrerat genom det ovannämnda verket av Apion, vars syfte förmodligen var att förklara namnen och ursprungen på lyxiga rätter, speciellt de som anekdotmässigt kopplades till Apicius. Följande anekdoter nedan har överlevt från ett antal källor om Apicius. Till vilken grad de är sanna är omtvistat.

Sejanus skall enligt Tacitus verk Annales i sin ungdom ha "sålt sin kropp till Apicius". Med Maecenas, Augustus rådgivare, skall han enligt Martialis ha ätit en middag. Julius Caesar Drusus, Tiberius son, skall enligt Plinius den äldre ha övertalats av Apicius att inte äta kål, då det var för vanlig mat. Det finns flera olika recept som har namngivits efter Apicius, såsom en metod att tillaga kål, att marinera den i olja och salt och använda soda för att återfå grönhet, en slags tårta och ytterligare sju recept i kokboken Apicius.[1]

Genom hela den romerska litteraturen nämns Apicius i moraliserande kontexter som den typiska gourmanden eller frossaren. Seneca säger exempelvis att han "förklarade vetenskapen bakom matställen" och förvanskade åldern med sitt exempel. Runt 300- och 400-talet börjar Apicius nämnas som en författare, vilket kan vara en indikation på att kokböcker som betitlades "Apicius" cirkulerade på den tiden. Den första referensen av det slaget kan vara i Scholia on Juvenal som försäkrar att Apicius skrev om hur man arrangerar måltider och om såser.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dalby 2003, s. 17.

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Dalby, Andrew (2003), Food in the ancient world from A to Z, London, New York: Routledge, ISBN 0415232597 , pp. 16–18
  • Grocock, Christopher; Grainger, Sally (2006), Apicius. A critical edition with an introduction and an English translation, Totnes: Prospect Books, ISBN 1903018137 , pp. 54–58