Margareta Gyllenstierna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Margareta Gyllenstierna

Margareta Gyllenstierna af Fogelvik, född 1689, död 26 januari 1740, var en svensk grevinna. Hon var gift med Arvid Horn och räknas som politiskt aktiv.

Gyllenstierna var dotter till Nils Karlsson Gyllenstierna och arvtagare till stora egendomar i Småland och Östergötland och ett hus i Stockholm. Hon gifte sig med Horn 1710. I och med makens stigande karriär, blev hon likt andra politikerhustrur intressant för supplikanter och utländska diplomater som en potentiell kanal till maken.

Margareta Gyllenstierna och Arvid Horn spelade under 1720- och 1730-talen en liknande roll som Bengt Oxenstierna och Magdalena Stenbock hade gjort under 1680- och 1690-talen, och Carl Piper och Christina Piper hade gjort under 1700-talets första decennium.[1] Hon förekommer bland de politikerhustrur som värvades som franska agenter av Frankrikes ambassadör Charles Louis de Biaudos de Casteja. Han nämner henne ofta i sina depescher och hänvisar till hennes inflytande över maken genom att referera till hur greveparet Horn reagerade över politiska frågor, som om de vore en politisk enhet. Casteja mottog av henne information och analyser om vilka personer som för närvarande var maktfaktorer och stod högt i gunst, och hon accepterade också diverse ansökningar från personer förmedlade genom Casteja. Samarbetet mellan Gyllensteirna och Casteja bröts då Horns politik kom i konflikt med franska intressen och Gyllenstierna då valde Horns sida framför Frankrike: hon demonstrerade detta genom att offentligt markera ogillande då Casteja gratulerade maken till en politisk framgång.

Margareta Gyllenstierna förde också en korrespondens med politiska undertoner med den franska drottningen Marie Leszczyńska och dennas mor Katarina Opalinska, som båda hade gamla band till Horn sedan deras vistelse i Sverige.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Norrhem, Svante, Christina och Carl Piper: en biografi, Historiska media, Lund, 2010

Övriga källor[redigera | redigera wikitext]

  • Norrhem, Svante (2007). Kvinnor vid maktens sida : 1632-1772. Lund: Nordic Academic Press. Libris 10428618. ISBN 978-91-89116-91-7 
  • Gustaf Elgenstierna, Den introducerade svenska adelns ättartavlor. 1925-36.