Margareta Gyllenstierna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Margareta Gyllenstierna

Margareta Gyllenstierna af Fogelvik, död 1740, var en svensk grevinna. Hon var gift med Arvid Horn och räknas som politiskt aktiv.

Gyllenstierna var dotter till Nils Karlsson Gyllenstierna och arvtagare till stora egendomar i Småland och Östergötland och ett hus i Stockholm. Hon gifte sig med Horn 1710. Margareta Gyllenstierna förekommer bland de politikerhustrur som värvades som franska agenter av Frankrikes ambassadör Charles Louis de Biaudos de Casteja. Han nämner henne ofta i sina depescher och hänvisar till hennes inflytande över maken genom att referera till hur greveparet Horn reagerade över politiska frågor, som om de vore en politisk enhet. Casteja mottog av henne information och analyser om vilka personer som för närvarande var maktfaktorer och stod högt i gunst, och hon accepterade också diverse ansökningar från personer förmedlade genom Casteja. Samarbetet mellan Gyllensteirna och Casteja bröts då Horns politik kom i konflikt med franska intressen och Gyllenstierna då valde Horns sida framför Frankrike; hon demonstrerade detta genom att offentligt markera ogillande då Casteja gratulerade maken till en politisk framgång.

Margareta Gyllenstierna förde också en korrespondens med politiska undertoner med den franska drottningen Marie Leszczyńska och dennas mor Katarina Opalinska, som båda hade gamla band till Horn sedan deras vistelse i Sverige.

Källor[redigera | redigera wikitext]