Margareta Wahlström

Från Wikipedia
Margareta Wahlström
Margareta Wahlström, 2013.
Född30 mars 1950 (73 år)
Medborgare iSverige
Utbildad vidStockholms universitet
SysselsättningSamhällsvetare, hjälparbetare
ArbetsgivareFörenta nationerna
Röda Korset
Utmärkelser
Hedersdoktor vid Karlstads universitet (2016)[1]
Redigera Wikidata

Margareta Wahlström, född 30 mars 1950, är en svensk ledare inom biståndsorganisationer.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Margareta Wahlström studerade ekonomisk historia, socialantropologi och statskunskap vid Stockholms universitet och tog en kandidatexamen där. Hon var biståndsarbetare från 1979 i bland annat ett privat biståndsprojekt i Vietnam och för Röda korset i Kambodja.

Hon arbetade 1989–2000 vid Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen i Genève bland annat med rådgivning för Rödakorsinsatser vid katastrofer. Sedan 2004 har hon arbetat med katastrofhjälpfrågor inom Förenta Nationerna, bland annat i Afghanistan, och sedan 2004 som assisterande generalsekreterare för humanitära frågor och FN:s ställföreträdande katastrofhjälpssamordnare, från 2008 som FN:s katastrofhjälpssamordnare som chef för Secretariat for the International Strategy for Disaster Reduction i Genève,[2] sekretariat för United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR, FN:s kontor för riskreducering och katastrofberedskap).

Margareta Wahlström var 2007-09 ledamot av svenska regeringens kommission för klimatförändring och utveckling. År 2016 utnämndes hon till hedersdoktor vid Karlstads universitet.[3]

Hon var ordförande för Svenska Röda Korset 2017-2021.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]