Margareta av Skottland (helgon)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om helgonet och drottning Margareta av Skottland i slutet av 1000-talet. För den regerande drottningen i slutet av 1200-talet, se Margareta av Skottland.
Sankta Margareta av Skottland
Sankta Margareta av Skottland
Sankta Margareta av Skottland
St. Margareth's Chapel, Edinburgh
Bekännare
Född cirka 1045
Slottet Réka, Mecseknádasd, Dél-Dunántúl, Ungern
Död 16 november 1093
St. Margaret's Chapel, Edinburgh Castle, Midlothian, Skottland
Vördas inom Romersk-katolska kyrkan
Anglikanska kommunionen
Helgonförklarad 1250 av
Innocentius IV
Helgedom Dunfermline Abbey
Helgondag 16 november
Attribut Avbildas läsande
Skyddshelgon för Dunfermline; Skottland

Margareta av Skottland, född cirka 1045 i Ungern, död 16 november 1093 i Edinburgh, var såsom hustru till kung Malcolm III av Skottland Skottlands drottning. Hon var Edgar Athelings syster. Katolska kyrkan vördar henne som helgon, och hennes festdag infaller dagen för hennes död, den 16 november.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Margareta var dotter till den engelske prinsen Edvard Landsflyktingen, som var son till Edmund Järnsida. Hon föddes troligtvis i Ungern. Hennes mor Agathas härkomst är omtvistad; hon var släkt med de ungerska kungarna, antingen en ättling till Henrik III[förtydliga] eller dotter till Jaroslav I av Kiev.

Då hennes farbror kung Edvard Bekännaren dog 1066, bodde hon i England där hennes bror, Edgar Atheling, hade bestämt sig för att göra anspråk på den vakanta tronen. Efter normandernas erövring av England beslutade den nyblivna änkan Agatha att lämna Northumberland med sina barn och återvända till kontinenten, men en storm förde skeppet till Skottland där de sökte skydd hos kung Malcolm III av Skottland. Malcolm var änkeman och blev betagen av Margaretas skönhet. Giftermålet mellan Malcolm och Margareta ägde snart rum, och följdes av ett flertal invasioner av Northumberland av den skotske kungen, troligtvis som stöd för svågern Edgar. Detta gav dock inget resultat, utan orsakade förstörelse av landsdelen.

Mer betydelsefulla var de effekter denna allians gav på den skotska historien. En ansenlig del av det gamla northumbriska riket hade minskats av skotska kungar under det föregående århundradet, men fram till denna tid hade den engelska befolkningen litet inflytande över makten i riket. Malcolms gifte förbättrade utan tvivel engelsmännens situation till stor del och under Margaretas söner, Edgar, Alexander I och David I, blev det skotska hovet anglifierat. Margareta var djupt religiös och såg till byggandet av kyrkor och bevarandet av reliker. Hon återuppbyggde Ionaklostret, och bekostade en gratis färja och boende för pilgrimer som kom för att besöka Sankt Andreas helgedom. Hon gav rikliga allmosor och betalade lösesummor för engelska gisslan som tillfångatagits av skottar.

Margareta och Malcolm fick åtta barn, sex söner och två döttrar:

 1. Edvard av Skottland, dödad 1093.
 2. Edmund I av Skottland
 3. Ethelred, earl av Fife
 4. Edgar I av Skottland
 5. Alexander I av Skottland
 6. David I av Skottland
 7. Edith av Skottland, även kallad Matilda, gift med Henry I av England
 8. Mary av Skottland, gift med Eustace III av Bologne

Maken Malcolm och deras äldste son Edvard dödades i en strid mot engelsmännen den 13 november 1093. Sonen Edmund tvingades berätta för modern om dödsfallen. Margareta var sjuk och dog 16 november 1093, endast tre dagar efter makens och den äldste sonens död.

Hon kanoniserades 1251 av Innocentius IV tack vare sina stora gåvor till Kyrkan. Den romersk-katolska kyrkan höll tidigare 10 juni som hennes festdag, men datumet ändrades till 16 november i den liturgiska reformen 1972.

Källor och externa länkar[redigera | redigera wikitext]

 • Acta SS., II, June, 320; CAPGRAVE, Nova Legenda Angliae (London, 1515), 225; *WILLIAM OF MALMESBURY, Gesta Regum in P.L., CLXXIX, also in Rolls Series, ed. *STUBBS (London, 1887-9); CHALLONER, Britannia Sancta, I (London, 1745), 358; *BUTLER, Lives of the Saints, 10 June; STANTON, Menology of England and Wales (London, 1887), 544; FORBES-LEITH, Life of St. Margaret. . . (London, 1885); *MADAN, The Evangelistarium of St. Margaret in Academy (1887);
 • BELLESHEIM, History of the Catholic Church in Scotland, tr. Blair, III (Edinburgh, 1890), 241-63.
 • Parsons, John Carmi. Medieval Mothering, 1996
 • Artikel från universitet i Pittsburg
 • New Adwentartikel
 • Artikel från en privat webbplats


Företrädare:
Möjligen Ingibiorg Finnsdottir
Drottning av Skottland
1070–1093
Efterträdare:
Sybilla av Normandie