Margareta av York

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Margareta av York.

Margareta av York, född 3 maj 1446, död 23 november 1503, var en hertiginna av Burgund, gift med Karl den Djärve av Burgund. Hon var syster till Edvard IV av England och Rikard III av England.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dotter till den engelska prinsen Rikard Plantagenet, hertig av York, och Cecily Neville. Då Rikard av York blev Englands kung 1453 beslöts det om en allians mellan Burgund och England. År 1465 beslöts att Margareta skulle giftas bort med Karl, och efter en del politiska förvecklingar giftes de 1468. Margaret behöll sin arvsrätt till den engelska tronen och fick städerna Mechelen, Oudenaarde och Dendermonde i morgongåva. Bröllopet firades med ovanlig pompa och hon kom väl överens med makens familj och blev populär i Burgund. Hon stödde york-fraktionen i Rosornas krig och brodern levde hos henne i exil 1471.

Som änka 1477 blev hon rådgivare till sin styvdotter Maria av Burgund. Samma år seglade hon till England och säkerställde dess militära hjälp, och 1478 klädde hon av Marias baby offentligt för att bevisa att det var en son. Efter 1485 stödde hon Lambert Simnel och Perkin Warbeck i rosornas krig mot Tudor. 1488 var hon regent i Nederländerna. 1502 fick hon hand om Filip den sköne och Johanna den vansinnigas barn. hon beskrivs som en lång, vacker, smal och intelligent person och skicklig politiker, som kämpade mot den franska dominansen i Europa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
Företrädare:
Isabella av Portugal (1397–1471)
Hertiginna av Burgund (gemål)
14681477
Efterträdare:
Johanna av Kastilien