Maria av Burgund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Maria av Burgund

Maria av Burgund, född 13 februari 1457, död 27 mars 1482, var en nederländsk monark, regent (hertiginna) av Burgund. Hon var dotter till Karl den djärve och Isabella av Bourbon.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Som arvtagare till faderns besittningar var Maria en eftertraktad äktenskapspartner och föremål för många äktenskapsanbud, men hon mottog 1473 ett anbud från Österrike och förlovades 1476 formellt med Maximilian I, tysk-romersk kejsare.

Vid sin fars död 1477 fick Maria ärva alla burgundiska besittningar, vilket inkluderade nuvarande Nederländerna samt det ursprungliga Burgund i Frankrike, men de franska delarna erövrades omedelbart av Frankrike. Hon inledde på sin styvmors råd fredsförhandlingar med Frankrike och sammankallade tillsammans med styvmodern nationalförsamlingen i Nederländerna för att be om stöd.

De nederländska besittningarna erkände henne som regent i utbyte mot att hon signerade Det stora privilegiet, vilket återinförde alla de enskilda nederländska provinsernas och städernas rättigheter och självständighet och avskaffade de tidigare centrala lagarna: hon lovade också att inte ändra skattelagarna eller börja och avsluta krig utan städernas samtycke, samt garanterade medborgarnas rätt till passivt motstånd mot kronan vid övergrepp mot lagen och vid korruption. Under konflikten mellan Nederländerna och Spanien skulle man många gånger hänvisa till detta fördrag.

Hon genomdrev också ständernas godkännande av ett giftermål med Maximilian I, tysk-romersk kejsare, skrev till honom och bad honom att komma till Nederländerna för att gifta sig med henne; hennes arvländer tillföll då efter henne huset Habsburg. Relationen mellan Maria och Maximilian ansågs lyckligt. Maria krossades till döds då hon föll ur damsadeln vid en ridtur under en jakt.

Barn:

  1. Filip I av Kastilien (1478-1506)
  2. Margareta (1480-1530; överståthållarinna av Nederländerna)
  3. Frans (död 1481)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Mary of Burgundy, 26 februari 2010.

Succession[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Karl I
Hertiginna av Burgund
1477-1482
Efterträdare:
Filip IV