Maria Anna Schwegelin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Maria Anna Schewegelin, född 1729, död 1781, blev år 1775 den kanske sista person som dömdes till döden för häxeri i Tyskland och en av de sista i Europa. Hon avled i fängelset, men avrättningen troddes länge ha verkställts, därför har hon ofta kallats den sista person som avrättats för häxeri i Tyskland.

Schwegelin föddes i fattigdom i Kempten im Allgäu och arbetade som tjänare. År 1751 anställdes en protestantisk kusk i hushållet som konverterade till katolicismen: Schwegelin anses ha försökt förhindra konverteringen. År 1769 skadade hon benet, och året därpå placerades hon på fattighus. Misstankar om att hon och kusken var inblandade i satanism ledde till en arrestering. Hon ska självmant ha erkänt att hon slutit en pakt med Djävulen. Hon dömdes som skyldig till häxeri att avrättas den 11 april 1775. I juli 1775 tycks dock domen ha glömts bort, och Schwegelin kvarblev i fängelset, där hon avled av naturliga orsaker år 1781.

Avrättningen troddes länge ha verkställts, och Schwegelin har därför kallats den sista person som avrättades för häxeri i Tyskland. Den sista person som avrättades för häxeri i Europa var i stället Anna Göldi i Schweiz år 1782, eller Barbara Zdunk i Polen år 1811. Schwegelin var dock den sista person som dömdes för häxeri i Tyskland.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.