Maria Anna av Neuburg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maria Anna av Neuburg

Maria Anna av Neuburg, (spanska: Mariana de Neoburgo; tyska: Maria Anna von der Pfalz-Neuburg), född 28 oktober 1667, död 16 juli 1740, spansk drottning, andra fru till kung Karl II av Spanien.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Maria Anna var dotter till Filip Wilhelm, kurfurste av Pfalz-Neuburg, och Elisabet Amalia av Hessen-Darmstadt. Hon beskrevs som en lång, smal, rödhårig och ljus skönhet, som person arrogant, fåfäng, auktoritär och egoistisk. Hon utvaldes till brud åt den barnlöse spanske kungen på grund av att hon kom från en barnrik familj - hennes föräldrar fick 17 barn - och för att hennes syster Eleonora var gift med kejsaren. Hon vigdes med Karl per ombud 23 augusti 1689 i Ingolstadt och personligen 14 maj 1690 i San Diego.

Drottning[redigera | redigera wikitext]

Som drottning dominerade hon kungen genom sitt häftiga temperament och sina simulerade graviditeter. I själva verket anses hon inte ha varit gravid alls, och fick aldrig några barn. Hon var inte populär utan ogillades för sitt sätt att lägga beslag på föremål i den spanska skattkammaren och sända dem till sina släktingar i Tyskland och för att gynna tyskar.

Då hon insåg att maken aldrig skulle få barn, ville hon få Karl av Österrike som spansk tronarvinge. Detta förorsakade gräl med svärmodern, Maria Anna av Österrike, som istället stödde Josef Ferdinand av Bayern . Många gräl utspelade sig mellan henne och svärmodern. En gång sade svärmodern: "Två solar kan inte leva under samma himmel" En annan gång: "Lär er att leva, damen, med vetskapen att personer som står högre än ni har bugat inför mig, personer vilka ni övertrumfar endast genom att vara min sons hustru, en ära ni har mig att tacka för" Hon ska då ha svarat: "Det är därför jag hatar er så mycket!"

Änkedrottning[redigera | redigera wikitext]

Då kungen dog år 1700 bad han sin efterträdare att behandla henne väl. Med hans död utdog den spanska kungafamiljen. Då den nye kungen, den före detta franska prinsen Filip V av Spanien, anlände till Spanien sände han dock ett krav att Mariana skulle lämna huvudstaden innan han själv kom dit, och hon fick då flytta till Toledo. Hon led av ekonomiska bekymmer och sin isolering och skrev till sina släktingar att hon inte kunde betala varken mat eller sina tjänares löner.

Hennes bror skrev 1704 till deras syster, kejsarinna Eleonora:

"Vad gäller drottningen av Spanien, så tycker jag uppriktigt synd om den stackars damen, men; för att vara ärlig, allt hon går igenom är hennes eget fel på grund av hennes uppträdande, och jag anser att hon ber Ers Majestät om vad som är mer illusoriskt än realistiskt. Men om ni kan hjälpa den stackars kvinnan och trösta henne i hennes besvärliga situation, skulle ni göra också mig en tjänst..."

År 1706 erövrade Karl av Österrike Toledo med sin armé. Mariana välkomnade honom glatt, vilket fick Filip V av förvisa henne från Spanien. Hon levde resten av sitt liv i Bayonne i Frankrike. Under sin tid i Frankrike lät hon viga sig vid sonen till en tunnmakare, något som förorsakade skandal. Hon fick tillstånd att återvända till Spanien 1739, där hon dog ett år senare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Marie Louise av Orleans
Drottning av Spanien och Neapel (ej regent)
16891700
Efterträdare:
Maria Lovisa av Savojen