Maria Deraismes

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maria Deraismes

Maria Adélaïde Deraismes, född 17 augusti 1828 i Paris, död där 6 februari 1894, var en fransk dramatiker, journalist och kvinnoaktivist.

Deraismes växte upp i en republikansk högborgerlig familj, bland så kallade fritänkare och kom aldrig att gifta sig. Hon fick en utbildning som vid denna tid vanligen gavs söner och ärvde tidigt sina föräldrars förmögenhet.

Deraismes debuterade som talare 1866 inför en samling frimurare (i frimurarlogen Le Grand Orients stora sal i Paris) för att försvara kvinnosaken, som häftigt attackerats av en manlig journalist i en serie av artiklar. Hon var en av de första kvinnliga franska frimurarna inom det internationella samfrimureriet.

Deraismes deltog tidigt i en diskussionsklubb, som försvarade kvinnans rättigheter, tillsammans med bland andra Paule Minck, Louise Michel samt Madame Vincent. Hon arbetade till en början främst för en förbättrad undervisning för flickor men radikaliserade kvinnorörelsen för att i slutet av sin levnad ställa sig bakom i stort sett alla tidens radikala krav. Hon var en av de två som initierade den första internationella kvinnokongressen för kvinnors rättigheter, vilken hölls i Paris 1878.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Hon gav ut sina Oeuvres complètes, 4 vols, Paris: Jean Bernard, 1895-1898.