Maria Francisca av Nemours

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maria Francisca av Nemour

Maria Francisca Elisabet av Savoyen, född 21 juni 1646, död 27 december 1683, var en portugisisk drottning, gift med Alfonso VI av Portugal och Peter II av Portugal. Hon var politiskt aktiv och organiserade två statskupper.

Hon var dotter till prins Charles Amédée av Savoyen, hertig av Nemours, och Élisabeth de Bourbon. Hon blev gift med Alfonso 1666. Äktenskapet arrangerades av den franske kungen som en allians mellan Portugal och Frankrike mot Spanien. Alfonso var psykiskt sjuk och halvt förlamad, och Maria Francisca organiserade en kupp som störtade makthavaren Luís de Vasconcelos e Sousa. Under kriget med Spanien utövade många fraktioner inlytande över Alfonso, och hon organiserade 1667 i samarbete med sin svåger Peter en statskupp som tvingade maken att göra Peter till regent och acceptera exil i Azorerna.

Strax efter kuppen blev det uppenbart att hon hade inlett ett sexuellt förhållande med sin svåger.[1] Hon fick sedan sitt äktenskap annullerat med motiveringen att det var ofullbordat och gifte sig med Peter. Då Alfonso dog och Peter blev kung 1683 blev hon återigen drottning och dog strax därefter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clarissa Campbell Orr: Queenship in Europe 1660-1815: The Role of the Consort. Cambridge University Press (2004)
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Företrädare:
Luisa de Guzmán
Drottning av Portugal (ej regent)
16661667 och 1683
Efterträdare:
Maria Sofia av Neuburg