Maria Petronella Woesthoven

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Maria Petronella Woesthoven, född 25 oktober 1760, död 26 januari 1830, var en holländsk poet och feminist. Hon var berömd i sin samtid och mottog flera priser och utmärkelser. Hon var även känd för sitt politiska engagemang.

Hon var medlem i akademin ‘Amsteldamse Dicht- en Letteroefenend Genootschap’ (1786), och ‘Kunst Wordt door Arbeid Verkregen’, vilket var ovanligt för hennes kön. Hon deltog i sammanträdena 1790-94 och var medlem av dess högsta skikt 1793-94; vilket var den högsta position en icke kunglig kvinna hade nått i Nederländerna vid denna tidpunkt. Hon ansågs för samtiden utgöra ett exempel på att även kvinnor kunde bilda sig en politisk uppfattning. År 1787 vann hon en guldmedalj i poesi med sin dikt Amsteldamse’ där hon hyllade frihet, rikedom, religion, hjältemod och civilisation; hon vann silver för ‘Kunstliefde Spaart Geen Vlijt’ (1788), ‘De invloed van een vast geloof aan de voorzienigheid’ (1789). Hon författade Mennonite kristna psalmer för offentlig gudstjänst (1796) och skrev regelbundet poesi för tidningar. Hon korresponderade med sin bror, Johannes Kinker och Pieter Nieuwland och var vän med Johanna Elisabeth van de Velde-Helmcke.

Dotter till militären Johannes Woesthoven. Gift 1785 med notarien Samuel Elter; paret skilde sig 1803 med Woesthoven som den skyldiga parten efter att maken hävdat att hon haft samlag med andra män, men hon fick ändå vårdnaden om sonen, vilket annars inte var vanligt i liknande fall.

Källor[redigera | redigera wikitext]