Marine One

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Marine One Lyfter från Vita Husets södra gräsmatta.

Marine One är den radioanropssignal, som används av en helikopter eller flygplan som tillhör USA:s marinkår när USA:s president är ombord, i samma ögonblick som presidenten lämnar luftfartyget så återfår detta sin ordinarie anropssignal. På samma sätt används Marine Two när vicepresidenten är ombord.

Oftast avses de helikoptrar som används runt Washington D.C och som flygs och underhålls av HMX-1 "Nighthawks" divisionen, antingen den större VH-3D eller den nyare VH-60N Whitehawk.

Ofta används Marine One när presidenten skall ta sig till Andrews Air Force Base eller till Camp David, men kan även användas som alternativ till bilkolonner när presidenten skall förflytta sig.

Helikoptrarna monteras även ibland ned och transporteras till presidentens resmål som kan vara över hela världen, Marine One har till exempel använts i Storbritannien.

Säkerhet[redigera | redigera wikitext]

President Ronald Reagan och Nancy Reagan ombord på Marine One 1987

Normalt flyger Marine One aldrig ensam av säkerhetsskäl, en helikopter har presidenten ombord och de andra fungerar som skenmål för en eventuell angripare, efter start så skiftar helikoptrarna plats för att skydda presidenten. Helikoptrarna är även utrustade med ett omfattande skydd emot luftvärnsrobotar.

Över 800 officerare och soldater ur marinkåren är inblandade i driften av helikopterflottan. Varhelst i världen Marine One flyger finns det alltid minst en marinsoldat väntande i paraduniform (Dress Blue).

Före en marinsoldat kan bli aktuell att ansluta till HMX-1 så genomförs en omfattande personundersökning.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Första regelbundna användandet av helikoptrar för transporter av presidenten skedde under 1957 då president Eisenhower använde en H-13 Sioux. 1958 ersattes H-13 med H-34, och 1961 var det dags för VH-3A Sea King.

Tills 1976 delade USA:s armén och marinkåren på uppgiften att transportera presidenten, ombord på arméns helikoptrar var anropssignalen Army One.