Masha och björnen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Masha och björnen (på ryska Маша и Медведь, Masja i Medved) är en serie animerade kortfilmer av ryssen Oleg Kuzovkov och producerade av Animaccord Animation Studio i Moskva. Serien visades för första gången i Sverige på barnkanalen den 11 januari 2013.[1] Persongalleriet är löst baserat på en rysk folksaga, och avsnitten handlar om en liten flicka som heter Masha och bor i ett hus tillsammans med en björn som försöker rädda henne från olika missöden. Serien har översatts till fler än 40 språk.[källa behövs]

Den första filmen, i vilken de träffas, släpptes 7 januari 2009. Många avsnitt har visats flitigt på Youtube, framför allt hade ett avsnitt där Masha råkar koka alldeles för mycket gröt i mars 2017 setts strax under två miljarder gånger på Youtube, detta gör det till det femte mest sedda klippet på webbplatsen genom tiderna och det enda klippet med över en miljard visningar som inte är en musikvideo[2]. Våren 2019 hade tre hela säsonger släppts och en fjärde var under produktion av vilka dom första två finns dubbade till svenska.

I Sverige visas serien på SVT Barn, Boomerang, Toonix och Netflix. Dom svenska visningarna använder den engelskspråkiga bildversionen. Den första säsongen har även gets ut på DVD av Nordisk Film.[3]

Figurer[redigera | redigera wikitext]

  • Masha - en energifylld liten flicka som ofta ställer till med bus. Röstas i originalversionen av Alina Kukusjkina och från och med avsnitt 53 av Varvara Sarantseva. Hennes svenska röst gjordes av Maia Palm i säsong 1 och görs av Meleah Myhrberg sedan säsong 2.
  • Björnen - en lugn björn som Masha bor hos. Björnen pratar inte men han ger ifrån sej små ljud som görs av Boris Kutnevitj.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Masha och björnen”. Svensk mediadatabas. https://smdb.kb.se/catalog/id/002878979/75. Läst 31 oktober 2019. 
  2. ^ ”Most Viewed Videos of All Time • (Over 270 million views) - YouTube”. YouTube. https://www.youtube.com/playlist?list=PLirAqAtl_h2r5g8xGajEwdXd3x1sZh8hC. Läst 1 mars 2017. 
  3. ^ Masha och björnen. Masha på hal is på Svensk Mediadatabas

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]