Spinoff

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Spin-off)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Se även Spinoff (teknik).

Spinoff (engelska: spin-off), även spin-off eller spin off,[1] är en form av uppföljare till eller avknoppning[2] av något kulturellt fenomen, ofta med en ny vinkling eller ett annat format. När det gäller fiktion, såsom TV-serier, är spinoffens huvudroll inte sällan en biroll från originalet och spinoffen utspelar sig alltså i samma fiktiva verklighet som originalet.[3] Kontinuiteten stämmer många gånger inte exakt gentemot originalet, och i så fall utspelas en spinoff i praktiken snarare i en alternativ version av originalets universum.

På svenska används också orden avknoppning eller avläggare. Begreppet kan också användas inom forskning.[1]

Spinoffer på film och i TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Det finns många exempel på spinoff-TV-serier: Private Practice som kommer från Grey's Anatomy, Joey som kom från Vänner, Ravenswood som kommer från Pretty Little Liars, Frasier som kommer från Skål, Star Trek: The Next Generation, "Star Trek: The Animated Series", "Star Trek: Deep Space Nine", "Star Trek: Voyager", och "Enterprise" kom från Star Trek, CSI: NY och CSI: Miami som kommer från CSI, "Angel" som kom från "Buffy och vampyrerna", "Caprica" som kom från "Battlestar Galactica", "K-9 and Company", "Torchwood", "The Sarah Jane Adventures" och "K9" kommer från "Doctor Who". I Sverige finns till exempel Riverside som är en spin-off från Andra Avenyn eller Café Bärs som är spin-off från Partaj. Det finns även filmer som är spinoff-verk, till exempel U.S. Marshals från Jagad. Det finns också exempel i reality-tv, som HCZ som är en spinoff från FC Z och Criminal Minds: Suspect Behavior från Criminal Minds.

Litterära verk[redigera | redigera wikitext]

Även i litteraturen skrivs spinoff-varianter, som Håkan, baserad på Anders Jacobssons och Sören Olssons verk om Sune. Eddieserien av Viveca Lärn är en spinoff på Mimmiserien.

Dator- och TV-spel[redigera | redigera wikitext]

I dator- och TV-spelsvärlden är spinoffvarianter vanliga. Till exempel har spelserien Sonic the Hedgehog lett till en serie, Tails Adventure, Shadow the Hedgehog, Sonic Riders, Tails' Skypatrol och Knuckles' Chaotix.

Spinoffer bland tecknade serier[redigera | redigera wikitext]

Som exempel kan nämnas att Smurfarna är en spinoff från Johan och Pellevin, och Gnuttarna från Bobo, medan Mutanimals är en spinoff från Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures.[4]

Radio[redigera | redigera wikitext]

Det amerikanska dokumentära radioprogrammet This American Life har genererat spinoffprogrammen Serial från 2014 och S-Town från 2017.

Spinoffer mellan genrer[redigera | redigera wikitext]

Musikgrupperna Tyskarna från Lund och Ronny och Ragge började som karaktärer i Varan-TV respektive Byhåla.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]