Mastermind

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln behandlar spelet Mastermind. För Wallanderfilmen, se Wallander – Mastermind.
Mastermind

Mastermind eller master mind är ett logikbaserat brädspel för två spelare som uppfanns 1970 av israelen Mordecai Meirowitz.

Mastermind har många likheter med ett tidigare engelskt spel, som spelas med papper och penna, det kallas "Bulls and Cows", det vill säga "Tjurar och kor" på svenska.

Spelets gång[redigera | redigera wikitext]

Spelet börjar med att den ene spelaren väljer en kombination av fyra färger. Spelet går sedan ut på att den andra spelaren ska försöka gissa vilken färgkod den första spelare skapat på minsta antal försök. Efter varje gissning sätter första spelaren ut en pigg för varje gissad färg på rätt plats och en annan typ av pigg för varje färg som är med i koden men på fel plats, och därigenom klura ut allt bättre gissningar. Om det finns flera av samma färg i koden gäller följande exempel: Om det är tre blå i gissningen och två blå i koden ska endast två vita piggar placeras eftersom alla tre blå inte är med i koden, bara två av dem.

Färgkoden består i originalutgåvan av fyra färger som placeras i en godtycklig ordning. I originalet finns det 6 färger att välja på och samma färg får användas flera gånger, vilket renderar 6*6*6*6 = 1296 möjliga koder. Olika versioner av spelet har haft olika många rader för gissningar; bland annat har 12, 10, 8 eller 6 förekommit.

Regelvarianter[redigera | redigera wikitext]

En alternativregel är att inte tillåta samma färg mer än en gång i färgkoden, alltså 6*5*4*3 = 360 möjliga koder, vilket gör spelet betydligt lättare. Detta kan vara ett bra alternativ om man har en version med få antal rader för gissningar som till exempel Mini Mastermind med endast 6 rader, eller vid spel med små barn.

En annan variant är att spela med 8 möjliga färger, detta i varianter där svarspiggarna är av samma storlek som övriga färgpiggar, och därför kan användas i färgkoden. Kombinerat med alternativregeln ger det 8*7*6*5 = 1680 möjliga färgkoder.

MasterMind har liksom flera andra sällskapsspel även implementerats i olika versioner för spel på dator eller mobiltelefon, även med datorn (AI) som motspelare.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]