Logik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om vetenskapgrenen logik. För logik i ett formellt system, se Formellt system.
Logik, Formellt system
Logiska system

Logik är en av våra äldsta vetenskaper. Människan har sedan "urminnes tider" haft förmågan att omedvetet dra korrekta slutsatser från givna påståenden, abstrahera gemensam information från flera idéer etc. Det skulle dock dröja ända till antikens Grekland innan någon på allvar började studera hur dessa resonemang hänger ihop. Logikens ursprung brukar anges som Aristoteles första systematiseringar av korrekta respektive inkorrekta slutledningar. (Se syllogismer).

Modern logik, såsom formell logik, symbolisk logik och matematisk logik är en abstrakt vetenskap, som ligger i gränslandet mellan filosofi och matematik och som har kopplingar till datalogi, lingvistik och kognitionsforskning. Matematiken är dock det närmaste studieområdet för logiken eftersom exakta definitioner, bevis, abstrahering och formalism är fundamentala för båda vetenskaperna.

Till en början handlade den moderna logiken om den moderna motsvarigheten till Aristoteles' idéer: Deduktion i formella system med hjälp av formella språk. Språk som tidigt studerades var satslogiken och predikatlogiken. Inom ramen för dessa kunde man ge precisa definitioner av begrepp som sats, härledning och logisk konsekvens. Senare fick logiker mer insikt om språkens möjligheter och begränsningar. Det logiska studiet av metoder och system som redan används inom logiken har gett upphov till många nya grenar av logiken och viktiga begrepp som avgörbarhet och fullständighet.

Ämnesområden inom logik[redigera | redigera wikitext]

Det finns även andra skolor, som utvecklar logik enligt andra grundidéer och som skiljer sig från den förhärskande klassiska logiken, exempelvis flervärd logik, suddig logik (fuzzy logic), parakonsistent logik och intuitionistisk logik.

Kända logiker[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Socrates blue version2.png
Filosofiportalen – portalen för filosofi på svenskspråkiga Wikipedia.