Matilda (barnbok)

Från Wikipedia
Matilda
FörfattareRoald Dahl
OriginaltitelMatilda
Originalspråkengelska
ÖversättareMeta Ottosson
IllustratörQuentin Blake
OmslagsbildQuentin Blake
LandStorbritannienStorbritannien
GenreBarn/ungdom
Förlag för förstautgåvanCape
Tiden
Utgivningsår1988[1]
Först utgiven på
svenska
1989
HuvudpersonerMatilda

Matilda är en barnbok av Roald Dahl.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Boken handlar om Matilda Vidrigson. Hon är väldigt smart, men hennes föräldrar behandlar henne som om hon vore en insekt. Innan Matilda ens har fyllt fem år så har hon läst böcker av Charles Dickens och andra stora författare.

Herr Vidrigson är bilförsäljare och älskar att vara dum mot Matilda. Matilda använder dock sin uppfinningsrikedom och hämnas på något smart sätt varje gång. Herr Vidrigson är stor men mycket dum. Matilda är liten fast mycket smart. Genom att hämnas tänker hon ut de mest briljanta planer man kan tänka sig. När Matilda börjar skolan gör hon detsamma fast mot rektorn, eftersom rektorn på skolan är väldigt elak, särskilt mot Matilda.

När Matilda äntligen får börja i skolan blir det knappast någon utmaning för henne. Hon kan redan alla multiplikationstabellerna och läsa vad som helst. Hon blir även god vän med den söta och varmhjärtade lärarinnan Ms. Honey (fröken Honung på svenska) och en flicka vid namn Lavender. Några andra äldre barn är också väldigt snälla mot henne.

Men så en dag upptäcker Matilda att hon har övernaturliga krafter, som hon har blivit försedd med endast för att hjälpa andra människor. Hennes lärare, Fröken Honung har några mindre problem och Matilda beslutar sig att ta itu med dem. Matildas mål är Rektor Trunchbull (på svenska Fru Domderasson). Men det blir inte lätt när ens rektor har varit olympisk mästare i släggkastning och har ett humör värre än en hjord med noshörningar. Om man inte skötte sig, så blir man inlåst i "Skamvrån". I slutet av boken bestämmer sig Matilda för att hon tänker lämna sin familj och flytta in hos Ms. Honey.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dahl, Roald.; Blake Quentin (1988) (på engelska). Matilda. London: Cape. Libris 4714368. ISBN 0-224-02572-4