Four Rooms

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Four Rooms
GenreKomedi
RegissörAllison Anders
Alexandre Rockwell
Robert Rodriguez
Quentin Tarantino
ProducentLawrence Bender
ManusAllison Anders
Alexandre Rockwell
Robert Rodriguez
Quentin Tarantino
SkådespelareTim Roth
Antonio Banderas
Jennifer Beals
Paul Calderón
Sammi Davis
Valeria Golino
Madonna
David Proval
Ione Skye
Lili Taylor
Marisa Tomei
Tamlyn Tomita
OriginalmusikCombustible Edison
Juan García Esquivel
FotografRodrigo García
Buillermo Navarro
Phil Parmet
Andrzej Sekuła
KlippningMargie Goodspeed
Elena Maganini
Sally Menke
Robert Rodriguez
ProduktionsbolagA Band Apart
DistributionMiramax Films
PremiärUSA 25 december 1995 (USA)
Speltid102 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$4 miljoner
Intäkter$4 257 354
IMDb SFDb Elonet

Four Rooms är en amerikansk komedifilm från 1995, regisserad av Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez och Quentin Tarantino. Den är uppdelad i fyra olika historier och varje del är regisserad och skriven av de fyra olika regissörerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

De fyra historierna tar plats i fyra olika rum på Mon Signor hotell i Los Angeles under nyårsafton. Huvudrollen som piccolon Ted spelas av Tim Roth och han kommer att besöka alla fyra rum och får uppleva en märklig natt han aldrig kommer att glömma.

Smekmånadssviten - "Den saknade ingrediensen"[redigera | redigera wikitext]

I Smekmånadssviten håller några vackra häxor på med att tillaga en häxdryck som ska ta bort en förbannelse på deras gudinna som blev till sten av en svartsjuk man för 40 år sedan. Alla har med sig en varsin ingrediens och lägger en efter en i ihopkoket, men den sista fattas på grund av att Eva svalde sperman från sin älskare. Eva får uppgiften att förföra Ted för att få tag på ingrediensen som saknas.

  Valeria Golino  –  Athena
  Madonna  –  Elspeth
  Ione Skye  –  Eva
  Lili Taylor  –  Raven
  Alicia Witt  –  Kiva
  Sammi Davis  –  Jezebel
  Amanda de Cadenet  –  Diana

Rum 404 - "Fel man"[redigera | redigera wikitext]

En gäst från ett partyrum ringer efter Ted och ber honom att hämta en hink med is. Han är dock osäker på vilket rum det är på men säger till slut att det är rum 404. Men när Ted anländer dit så träffar han på en galen man, Siegfried, med pistol som håller sin hustru Angela som gisslan. Siegfried, som kallar Ted för Theodore, anklagar honom för att ha haft sex med hans fru.

  David Proval  –  Siegfried
  Jennifer Beals  –  Angela
  Lawrence Bender  –  Long Hair Yuppie Scum

Rum 309 - "Olydiga barn"[redigera | redigera wikitext]

Ett par planerar att gå ut med sina barn på nyårsafton, men tänker att det skulle vara "roligare" utan barnen. De ringer efter Ted och erbjuder honom $500 för att se till deras två barn varje halvtimme. Det hela slutar med att barnen tittar på porr-TV, röker cigaretter, dricker champagne, fördärvar rummet och hittar ett lik i undre bädden på sängen.

  Antonio Banderas  –  mannen
  Tamlyn Tomita  –  hustrun
  Lana McKissack  –  Sarah
  Danny Verduzco  –  Juancho
  Salma Hayek  –  dansande flicka på TV
  Patricia Rodriguez  –  liket

Takvåningen - "Mannen från Hollywood"[redigera | redigera wikitext]

Efter händelserna i rum 309 ringer Ted efter sin chef, Betty och förklarar att han har fått nog och vill säga upp sig. Men Betty vill att han skall gå upp till takvåningen för att göra en liten tjänst åt den kända regissören Chester Rush innan Ted slutar. Chester ber Ted att hämta en träbit, hink med is och en vass slaktarkniv. Chester Rush har nämligen slagit vad med sin vän Norman. Norman skall försöka att tända sin zippo tio gånger i rad. Om Norman lyckas så får han Chesters bil, men om han misslyckas så kommer hans lillfinger att amputeras. Detta skådespel är baserad på avsnittet "Man from the South" från Alfred Hitchcock presenterar. De vill att Ted skall bli den som hugger av fingret om Norman förlorar. Ted protesterar först men går senare med på det när Chester erbjuder honom $1 000.

  Quentin Tarantino  –  Chester Rush
  Paul Calderón  –  Norman
  Bruce Willis  –  Leo (okrediterad)
  Jennifer Beals  –  Angela
  Marisa Tomei  –  Margaret
  Kathy Griffin  –  Betty

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

I den andra delen av filmen får Ted uppgiften om att ta med sig is till rum 404. I den tredje delen av filmen ringer Sarah till rum 409 och där får hon svar av Siegfried. Eftersom man kunde se Siegfried svara i telefonen och säga samma dialog så kan det betyda att den andra delen av filmen måste ha varit i rum 409. Men när Ted lämnade rummet så fattades det ett nummer på rumsdörren, vilket gjorde att det bara stod 40(?). Det kunde antingen ha varit en 4 eller en 9 som fattades men partyrummet som Ted skulle gå till låg nämligen precis över Siegfrieds rum.

Anledningen till att Bruce Willis inte krediterades i filmen är därför att han medverkade bara för skojs skull och som en gratistjänst för Tarantino. Willis bröt därmed mot reglerna hos SAG genom att medverka i en film utan att ta emot lön. SAG gick med på att inte stämma Willis om hans namn inte fanns med i eftertexterna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]